Na svu sreću
1.4k

Mirna noć iza mještana pogođenih područja Jablanice i Konjica, nije pala obilnija kiša

D. Be.
Foto: Facebook/Buturović Polje
Foto: Facebook/Buturović Polje
Protekle noći nije bilo obilnijih padavina i novih problema na područjima Jablanice i Konjica koja su prošle sedmice pogodile enormne količine kiše što je prouzrokovalo poplave i klizišta.
Zbog vremenske prognoze da će u ovim mjestima u noći s utorka na srijedu doći do obilnih padavina koje bi mogle pokrenuti nova klizišta i ponovo ugroziti živote stanovnika Donje Jablanice i okolnih sela, ali i mjesta na području Konjica, u utorak navečer je naređena i hitna evakuacija.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Jablanica za Klix.ba jutros rano su kazali da je noć protekla mirno i da nije bilo padavina kako se očekivalo.

Slična poruka i iz Konjica gdje su nam dežurni vatrogasci kazali da kiša pada i jutros, ali ništa pretjerano i da nema novih problema te da su tokom noći izvršili naređenu evakuaciju jednog sela.

Prema informacijama sa Facebook grupe Buturović Polje jutros u 04:16 sati proticala je mirna noć, a provedena je djelomična evakuacija stanovništva iz ugroženih područja, s obzirom na to da je više stotina građana odlučilo ostati u svojim domovima.

Tokom noći je padala lagana kiša i nije bilo nikakvih problema.

Treba istaći da osobe koje su evakuisane će biti smještene u već organizovana kolektivna prihvatilišta u školama i sportskim dvoranama, gdje će im biti osigurani ležajevi, hrana, voda i osnovne higijenske potrepštine.

Podsjećamo, novac ugroženima možete donirati pozivom na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i uplatama na transakcijski račun. Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 - ASA Banka d.d. Sarajevo.

Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK, zaključno sa sinoćnjim izvještajem, iznosi 19 mrtvih.

Od ukupnog broja smrtno stradalih, 16 je osoba iz Jablanice, tri iz Konjica. Tri osobe su stradale i na području Fojnice (SBK).

I dalje je u prekidu putna komunikacija između Mostara i Jablanice te Jablanice i Blidinja.