Lokalni izbori
270

Mirza Selimbegović na skupu u Novom Gradu: Većina je rekla da želi novog i boljeg načelnika

M. G.
Mirza Selimbegović, kandidat za načelnika Novog Grada, obratio sa na večerašnjem skupu Naroda i Pravde kojim je ova stranka otvorila kampanju za Lokalne izbore u ovoj općini. Mirzu Selimbegovića na večerašnjem skupu podržali su, između ostalih, načelnik Ilidže Nermin Muzur i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

U Multimedijalnoj Sali Općine Novi Grad Narod i Pravda započeo je svoju kampanju u Novom Gradu. Listu NiP-a za Općinsko vijeće u Novom Gradu predvodi Dino Okerić, a ova stranka podržala je, zajedno sa SDP-om i Našom strankom, kandidaturu Mirze Selimbegovića za načelnika Novog Grada.

Na početku skupa prisutnima se obratio Elvedin Okerić, predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde KS koji je rekao da je spreman doći u svaku mahalu, svako naselje, svaku kuću i braniti činjenicu da je svaka porodica osjetila konkretne benefite koje je donijela Vlada Kantona Sarajevo.

"S ponosom ulazimo u sve mahale sa rezultatima koji su vidljivi. Ovo je dio BiH u kojem porodilje dobijaju 15.000 KM godišnje, besplatne udžbenike, subvencije za vrtiće, imate nove tramvaje, prugu... Mi ćemo 6. oktobra imati sukob dva koncepta, dva karaktera, a to je posebno očigledno ovdje u Novom Gradu gdje imamo samo dva kandidata. Imate Semira Efendića koji je 2020. izgubio većinu u Općinskom vijeću, koji se povukao. I imate Mirzu Selimbegovića koji je oko sebe okupio većinu i uspio je sačuvati sve do sada. Imate kandidata koji je bio spreman da prijavi kriminal i korupciju još 2016. i to lično Semiru Efendiću koji nije poduzeo apsolutno ništa. Imate načelnika koji je htio da ide na više nivoe, da bude premijer kantona, pa je tražio neke garancije, da neko izađe i garantuje mu da će biti premijer, neke stvari koje mu niko ne može dati. Kada to nije dobio, povukao se, odustao", kazao je Okerić.

"Prije četiri godine, bili smo blizu. Bili smo jako blizu. Većina, 52 posto građana, reklo je hoćemo novog načelnika. No, tu pobjedu su nam oteli. Oteli su je isti oni koji godinama koče promjene i koji se diče projektima koji ste vi iznjedrili, lobirali i za koje ste se borili. Ali ovaj put, ova godina, bit će drukčija. Ove godine ćemo pobijediti, svi mi, svi zajedno", kazao je na početku svog obraćanja Mirza Selimbegović.

Mirza Selimbegović ukazao je i na činjenicu da Novi Grad usporava u svom razvoju dok susjedne općine, posebno Ilidža, ubrzavaju svoj razvoj.

"Pogledajte šta smo napravili u susjednim općinama, na Ilidži, šta smo napravili na kantonu. Dokazali da promjena dolazi samo onda kad smo zajedno i kad se odlučimo da bez izuzetka podržimo progres. Kad se odreknemo jeftinog interesa i radimo isključivo i konkretno za ovu državu i ovaj narod. I to nam sad pokušavaju osporiti jeftinim spinovima", kazao je Selimbegović.

Nermin Muzur svakako je primjer načelnika iza kojeg je uspješan mandat. Danas je Ilidža općina sa jednim od najvećih budžeta koja je privlačna privrednicima, a ambijent za građane je nemjerljivo popravljen.

"Možda od svih ljudi, osim svojih Ilidžanaca, najbolje znam Mirzu. Odrastali smo zajedno, pa nas je život odveo na različite strane, ali sam siguran da ćemo se Mirza i ja od oktobra takmičiti čija općina će biti bolja, čiji rezultati će biti bolji. To je čovjek iz radničke porodice, djeca iz takvih porodica prave najbolje rezultate, to su djeca koja su navikla da pridonose svojoj kući. Mirza je vijećnik koji je stekao iskustvo u procesima, pokazao je u prethodnom mandatu kako se bori i upravlja procesima koliko je to moguće sa pozicije predsjedavajućeg vijeća. Njemu ne treba vrijeme da se upozna sa terenom, sa administracijom, to je čovjek koji može krenuti raditi odmah", kazao je Muzur koji je podsjetio da je Ilidža od aprila općina sa najvećim fiskalnim prometom u Federaciji, dok je Novi Grad pao na drugo mjesto.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković podržao je kandidaturu Mirze Selimbegovića jasno istaknuvši šta to Novi Grad dobija sa Mirzom.

"U Novom Gradu imate načelnika, a evo na jednom primjeru se vidi karakter tog čovjeka. U prvom mandatu je i nešto uradio, ali poslije ostaje samo frustracija. Ali jedna stvar ga oslikava i pozivam ga da nešto kaže. Imate onaj čuveni podvožnjak u Buća Potoku. Kad ispumpa vodu kaže da je riješio, kad ponovo padne kiša ode i kaže da on nije nadležan. On je odbio da preuzme odgovornost. Dolazio na pregovore, danas kaže hoću ovo ministarstvo, sutra drugo, slažu mu neki da će mu dati više... Njegov najveći problem je što se pojavio Mirza koji mu je pokazao kako se okuplja i čuva većina, kako se radi u vijeću. Drugi njegov problem je kad mu se u susjedstvu ukazao Nermin Muzur koji je pokazao kako se radi. Sad bi Semir nama prodavao maglu šta je uspješan načelnik, pa otiđi na Ilidžu i vidi šta se uradi za četiri godine. Isti takav čovjek će doći u Novom Gradu", kazao je Konaković.