Kandidat Trojke
56

Mirza Selimbegović predstavio program za bolji Novi Grad: Ovo su ključni projekti i programi

D. Be.
Kandidat za načelnika Novog Grada Mirza Selimbegović danas je na konferenciji za medije predstavio program "Vizija za bolji Novi Grad“. Za ključne i najveće projekte urađena je i vizualizacija što je posebnost današnje prezentacija.

Program sadrži 40 konkretnih projekata, programa i mjera koje bi Novog Gradu dale novi zamah i od najmnogoljudnije općine u Bosni i Hercegovini učinile bolje i ugodnije mjesto za život. Mirza Selimbegović danas je pojasnio da je program uradio sa svojim timom, ali da su doprinos dale i stranke Trojke (SDP BiH, Narod i Pravda i Naša stranka) koje su i podržale njegovu kandidaturu.

Vizuelna prezentacija programa također je dostupna svim građanima na sljedećem videu:

"Postavljaju nam pitanje da li su ovi projekti realni i to je razumljivo. Ali ja odlučno kažem da je realno i provodivo. Pogledajte prugu Ilidža-Hrasnica, danas se ona gradi zahvaljujući načelniku Muzuru i odlučnoj podršci Vlade Kantona Sarajevo, posebno Ministarstva saobraćaja KS. Ovo su projekti koji su vitalni za Novi Grad koji je ne samo najmnogoljudnija općina u BiH već i centar Kantona Sarajevo, njegovo srce. Novi Grad u jednom mandatu načelnika ima budžet od oko 250 miliona KM i to je sigurno jedan od najvećih općinskih budžeta u BiH. Nažalost, građani osjete malo ili nimalo koristi od tolikog budžeta. To znači da novca ima i za velike projekte, ali mi ovdje svakako računamo i na saradnju sa svim višim nivoima vlasti, posebno sa Vladom Kantona Sarajevo koja i sad u Novom Gradu realizira sve ključne projekte kao što su IX transferzala i drugi. Želim biti načelnik koji će pripremiti projekte i insistirati da oni budu prioritet svih viših nivoa vlasti. Moj apsolutni fokus bit će na Novom Gradu, želim 365 dana u godini raditi na unapređenju ambijenta u Novom Gradu i moj fokus neće biti na nakoj stranačkoj funkciji ili bilo čemu što bi dovelo do toga da mi Novi Grad ne bude na prvom mjestu“, kazao je Selimbegović.

Program je podijeljen tematski u 12 cjelina i od danas će biti dostupan građanima na web stranici Mirze Selimbegovića. Kako je danas naglasio Mirza Selimbegović u programu, osim velikih infrastrukturnih projekata, poseban fokus je stavljen na podršku mladima, izgradnji boljih uvjeta za predškolsko obrazovanje, proširenje kapaciteta osnovnih i srednjih škola, pomoć i podršku penzionerima i boračkim kategorijama.

"U mom fokusu su svakako ljudi i ovaj program je i nastao u razgovoru sa njima. Obišao sam mjesne zajednice, svih 29, u pripremi ovog programa i pitao sam ljude šta su ključni problemi. Ključna promjena koju nudim jeste da ću biti načelnik koji će biti u stalnom kontaktu sa građanima, slušat ću koji su problemi i neću bježati od odgovornosti niti ću prebacivati odgovornost“, dodao je Selimbegović.

Ključni i veliki projekti za bolji Novi Grad koje je danas predstavio Mirza Selimbegović su:

PROŠIRENJE PARKING PROSTORA

Rješavanje problema parking prostora je ključno za mnoge dijelove Novog Grada, posebno za Alipašino Polje, Čengić-Vilu, Dobrinju, Saraj-Polje i Otoku. Na inovativan način proširit ćemo parking kapacitete izgradnjom etažnih garaža, štiteći zelene površine. Centralne trgove ćemo pretvoriti u sigurne pješačke zone.

TRAMVAJSKA PRUGA NEDŽARIĆI-DOBRINJA

U saradnji s Kantonom Sarajevo, krećemo u izgradnju tramvajske pruge od Nedžarića do Dobrinje, čime će Dobrinja postati dio grada s najrazvijenijom mrežom javnog saobraćaja.

IZGRADNJA SAOBRAĆAJNICA

Izgraditi ćemo Južnu longitudinalu, odnosno saobraćajnicu sa četiri trake od Aneksa do Dobrinje. Time ćemo značajno smanjiti gužvu u saobraćaju. Nastavit ćemo razvoj putne infrastrukture uključujući XII transferzalu i lokalne općinske puteve.

NOVE FASADE I UTOPLJAVANJE

Pokrenut ćemo projekat utopljavanja zgrada i obnove fasada, s fokusom na Alipašino Polje i Otoku. Time ćemo smanjiti troškove energenata i uljepšati naselja.

NATKRIVANJE BAZENA NA DOBRINJI

U planu je i natkrivanje bazena na Dobrinji, što će omogućiti njegovo korištenje tokom cijele godine. Krov će biti mobilan te će građani imati priliku ljeti uživati na otvorenom.

MULTIFUNKCIONALNI OMLADINSKI CENTAR

Novi Grad zaslužuje postati "grad u gradu". Osnivanjem novih kulturnih institucija i izgradnjom koncertne dvorane i omladinskog centra na Dobrinji, omogućit ćemo našim građanima pristup raznovrsnijim sadržajima.

IT HUB

U Novom Gradu, zajedno s mladim IT stručnjacima i kompanijama, radit ćemo na izgradnji IT parka, stvarajući prilike za dalji razvoj sektora.

MODERNIZACIJA JAVNE UPRAVE I PODRŠKA PRIVREDNICIMANA

Unaprijedit ćemo e-upravu i osnovati službu za podršku privrednicima unutar općine. Uvodimo registar zaposlenih i transparentnost javnih nabavki, omogućavajući uvid u sve aktivnosti putem zvanične stranice.