S-70
18

Misterija ruskog tajnog oružja uništenog u Ukrajini: Letjelica koja se do sada nije koristila

B. R.
Srušeni ruski dron S-70 (Foto: Reuters)
Foto: Reuters
Kada su dva bijela traga blizu linije fronta na istoku Ukrajine, to obično znači jedno - ruski avioni se spremaju za napad. No, ono što se dogodilo u gradu Kostjantinovka je bez presedana.

Naime, na osnovu onoga što se vidjelo na nebu pretpostavljalo se da je jedan ruski avion oborio drugi ruski avion u tzv. prijateljskoj vatri, i to na 20 kilometara od linije fronta, ili da je ukrajinski avion oborio ruski avion.

Zaintrigirani Ukrajinci su ubrzo shvatili da su bili svjedoci uništenja najnovijeg ruskog oružja - borbene bespilotne letjelice S-70, koja nije običan dron. Ovaj dron je nazvan je Okhotnik (Lovac) i velik je kao borbeni avion, ali nema kokpita. Veoma ga je teško otkriti.

Ni Moskva ni Kijev nisu zvanično komentirali šta se to dogodilo na nebu u blizini Kostjantinovke. No, analitičari vjeruju da su Rusi najvjerovatnije izgubili kontrolu nad svojim dronom, i to zbog toga što su Ukrajinci ometali elektronske sisteme za ratovanje.

U ruskoj agresiji na Ukrajinu do sada se nisu koristili dronovi S-70. Ova letjelica je teška više od 20 tona i navodno ima domet od 6.000 kilometara. Ima oblik strelice i vrlo je slična američkom dronu X-47B, koji je napravljen prije 10 godina.

Dron S-70 je stvoren da bude kompatibilan s ruskim borbenim avionom pete generacije Su-57, a njegov razvoj je počeo 2012. godine dok je prvi let imao 2019. Pretpostavlja se da su napravljena četiri protutipa ovog drona i da je moguće da je onaj koji je srušen iznad Ukrajine bio najnapredniji. Iako je srušen, Ukrajinci mogu prikupiti vrijedne informacije iz njega, piše BBC.