Miljkovići i Kozice
43

Mještani mostarskih naselja protestovali protiv izgradnje solarnih postrojenja, prozvali Vladu HNK

S. Š.
Mještani i članovi pokreta negoduju zbog prenamjene državnog zemljišta (Foto: Mostarski.ba)
Mještani i članovi pokreta negoduju zbog prenamjene državnog zemljišta (Foto: Mostarski.ba)
Neformalna grupa građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog planiranja u Mostaru" i mještani mostarskih naselja danas su održali proteste protiv izgradnje solarnih postrojenja u naseljima Miljkovići i Kozice.
Kako su kazali okupljeni mještani naselja, protestuju jer su na brdima iznad njihovih kuća započeti građevinski radovi za solarna postrojenja. Strahuju, kako kažu, da bi njihova naselja mogla zadesiti ista sudbina kao i sudbina Donje Jablanice.

Osim toga, naglasili su da žele ukazati na nezakonito raspolaganje državnim zemljištem.

Prosvjed protiv solara na Miljkovicima pored Mostara

Posted by hercegovina.info on Friday, October 11, 2024

Ističu da je Odlukom Ustavnog Suda BiH van snage stavljeno pretvaranje državnog šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište, na osnovu čega je Grad Mostar izdavao dozvole investitorima za gradnju na državnom zemljištu, javlja Bljesak.

Predstavnik pokreta Mario Ćosić pozvao je državnu pravobraniteljicu Jelenu Cvijetić da zaštiti državnu imovinu Bosne i Hercegovine.

"Zabrana raspolaganja državnom imovinom je na snazi, što znači da općine, kantoni i entiteti ne mogu njome raspolagati. Tražimo da Vlada HNK na čelu s Marijom Buhač provede odluku Ustavnog suda i poništi sve trajne nezakonite prenamjene državnog poljoprivrednog zemljišta u građevinsko zemljište za potrebe solarnih postrojenja. Napominjemo kako je saglasnost za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta ključni dokument na osnovu kojega je Grad Mostar izdavao dozvole za solarna postrojenja. U više navrata je gradonačelnik Mario Kordić govorio kako se čeka odluka Ustavnog suda i kako se ništa neće raditi bez saglasnosti lokalne zajednica. Odluka Ustavnog suda je stigla i mora se provesti", poručio je Ćosić.

Mještani Kozica naglasili su kako u tom mjestu najviše ljudi živi od stočarstva te se pitaju ako lovačko društvo ima koncesiju na brdu, kako onda neko drugi može dobiti istu tu koncesiju.