Zbog lažnih prijava
160

"Moja adresa: Srebrenica" traži podršku CIK-a i OSCE-a: Svjedoci smo izbornog inžinjeringa

I. Č.
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik izbornog štaba "Moja Adresa: Srebrenica" Sadik Ahmetović saopćio je da su Srebreničani svjedoci ponovne okupacije iz Srbije i njenih institucija kroz sistemski i organizirani izborni inžinjering koji se događa u Srebrenici.

"Naime, samo u oktobru ove godine nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska naknadno je u knjigu državljana BiH po skračenoj proceduri (za jedan dan) upisano 115 osoba koje nemaju nikave veze sa Srebrenicom, a što se dovodi u direktnu vezu s vađenjem ličnih karata i učešćem na ovogodišnjim lokalnim izborima", saopćila je Moja adresa: Srebrenica.

Navode da se ova organizirana okupacija Srbije u saradnji s organima Opštine Srebrenica i MUP-a RS odvija pred očima međunarodne zajednice, posebno OSCE-a koji nijemo posmatraju ova dešavanja u Srebrenici.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu u BiH, a posebno OSCE da se probude i aktivno uključe te spase vladavinu prava i integritet izbornog procesa u Srebrenici. Također, pozivamo Centralnu izbornu komisiju BiH da učini isto. Ozbiljno upozoravamo da ukoliko se ovo odmah ne zaustavi, Bošnjaci u Srebrenici neće imati nikakav razlog da svjesno učestvuju u izbornom procesu", stoji u saopćenju.

Navode da nakon ozbiljne kontaminacije izbornog procesa kroz fiktivne prijave Bošnjaka u Srbiji, krađom njihovog identiteta, državno tužiteljstvo nije preduzelo nijednu mjeru.

"Ovoga puta najozbiljnije upozoravamo međunardnu zajednicu i domaće institucije da odbrana našeg prava, zakona i Srebrenice neće imati cijenu", zaključio je predsjednik izbornog štaba "Moja Adresa: Srebrenica" Sadik Ahmetović.