Potpisan sporazum
134

Mostar oprostio dug od 5,4 miliona Vladi HNK, a 7,7 miliona KM usmjerio za aerodrom

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Mario Kordić su potpisati Sporazum o izvršenju dugovanja po sudskim presudama za najam zgrade "Đačkog doma" koja sjedište Vlada HNK, a vlasništvo Grada Mostara.

Sporazumom koji su potpisali Kordić i Herceg je Grad Mostar kantonu oprostio dug od 5,4 miliona KM zateznih kamata po sudskim presudama, dok će preostali dug u iznosu od 7.778.080,47 KM usmjeriti za razvoj Aerodroma Mostar.

Potpisivanje sporazuma Grada Mostara i Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Potpisivanje sporazuma Grada Mostara i Vlade HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)

Premijer Herceg je ovaj sporazum nazvao zajedničkim oživljavanjem Aerodroma Mostar i uspješnom saradnjom Vlade HNK i Grada Mostara s ciljem općeg dobra i dobrobiti grada Mostara, HNK ali i čitave BiH.

Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Više smo puta naglašavali da je turizam strateška grana gospodarstva i u tom kontekstu smo se dogovorili da je najbolje ova sredstva nešto manje od osam miliona, koliko smo planirali kroz četiri godine za Grad Mostar, iskoristiti prioritetno za Aerodrom Mostar, čiji je vlasnik Grad Mostar i sve potencijale koje imamo učiniti dostupnim turistima širom svijeta. Siguran sam da će se planovi koje ima Gradska uprava Mostara ostvariti i da ćemo tako uspostaviti nove zračne veze", kazao je Herceg.

Ističe kako će se ovih dana isplatiti jedan milion, a naredni milion tokom ove godine, te kroz naredne dvije godine po dva miliona, dok će zadnju ratu duga od 1,8 miliona Vlada HNK isplatiti do kraja 2025. godine Gradu Mostaru, a usmjerit će se za razvoj Aerodroma Mostar.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ističe kako je ovo jedan od načina rješavanja problema i otvorenih pitanja od ranije na dobrobit građana Grada Mostara.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Ovaj novac će se prioritetno koristiti u razboj Aerodroma Mostar, koji je kao regionalni u ovom djelu naše zemlje jako važan. Zadnjih dana se bavimo intenzivno iznalaženjem modela kako pokrenuti Aerodrom Mostar. Imali smo problema u tehničkom smislu, da zadovolji sve tehničke sigurnosne aspekte koje nam nameću Evropska zračna kontrola i druge agencije koje se bave civilnim zračnim prometom u BiH. Dogovaramo s parterima vani, koji bi se trebali pojaviti kao operatori na Aerodromu Mostar, a isto tako smo u pregovorima i ispunjavamo naše obaveze, kako bi ove godine naš Aerodrom imao izvjestan promet", kazao je mostarski gradonačelnik.

Ističe da je Grad Mostar administrativno središte HNK i očekujemo da ima izuzetnu saradnju s HNK, ali i ostalim lokalnim zajednicama, jer kako naglašava samo tako se može uspjeti.

Tom prilikom je objasnio i razlog zbog kojeg je Grad Mostar Vladi HNK, oprostio dug od pet miliona KM, navodeći kako se radi o javnom novcu, odnosno zateznima kamatara i pronalasku modela da se naplati dug koji Vlada HNK ima prema Gradu Mostaru.

Premijer Herceg je pojasnio da Vlada HNK ima velika dugovanja po sudskim presudama i da Gradu Mostaru ne bi mogla isplatiti sredstva za 15 godina, da nisu postigli sporazum, s obzirom na to da po presudama Vlada HNK ima iz ranijeg perioda dug u iznosu od 42 miliona.

Naglasio je kao je ovo bio model koji je dobar za Grad Mostaru i za Vladu HNK, ali i Aerodrom Mostar bez koje nema razvoja turizma ni ekonomskog napretka.