Veterani navijači
10

Mostarci o prekidu utakmice Veleža i Borca: Uz onakvo suđenje svugdje bi se isto desilo

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Prekid sinoćne utakmice između Veleža i Borca na stadionu Rođeni u Mostaru postao je tema čitavog regiona, a za naš portal ovaj događaj su komentirali i navijački veterani Veleža koji tvrde da bi se uz loše suđenje kakvo je bilo u Mostaru svugdje desilo ono što se desilo u Mostaru.

Oštro su osudili upad navijača na stadion Rođeni zbog čega je utakmica i prekinuta, ali i suđenje koje je po njihovom mišljenju uzrokovalo sve što se dogodio, jer kako navode sudije su Veležu nanose nepravdu jako dugo vremena, i smatraju da nije začuđujuće što se pamet pomutila nekom od navijača koji svim srcem bodre klub.

Boris Golijanin koji je, prateći Velež prije rata, teško mogao propustiti utakmicu kaže kako je najgore u cijeloj priči što će opet sankcije ići na adresu Veleža.

"Najgore je Veležu poslije onoga jučer, a kakva će kazna biti odlučuju gore u Sarajevu. Ali za mene navijači nisu trebali ući na stadion bile sudije krive ili ne, ima on odgovarati, je li primio mito ili nije to je druga stvar, koja se trebala riješiti zakonom predviđenim putem", kaže Boris.

Vatreni navijač Veleža Ramiz Kajić koji uprkos tome što je u trećoj životnoj dobi još prati svoj klub sa puno žara se također slaže da bez obzira na sudijsko suđenje Veležova publika nije smjela dozvoliti da se desi incident na njihovom stadionu.

"Velež će snositi sigurno kaznu i šta smo s time dobili, ali treba da se pozabavi Fudbalski savez pitanjem sudije i suđenja, ko je mjerodavan i ko delegira sudije da sude. Jer činjenica je da ove naše sudije, nije ovo prvi put da režiraju utakmicu, sviranje penala, slobodnih udaraca iz kojih je padao i gol. Da ne ulazim u sudijsko uvjerenje, ali nije bio prekršaj za slobodni udarac, od toga je počelo sve", kaže Ramiz.

Podsjeća da su navijači ušli na stadion devet minuta prije kraja utakmice, ali i napominje kako sudija nije dosudio penal Veležu, na što mlađi navijači koji ne razmišljaju poput njega nisu mogli ostati "hladne glave".

"Napravili su šta su napravili, nisu trebali to uraditi, ali uradili su na provokacije sudije. Sad je pitanje ko je mjerodavan da određuje sudije, je li sudijska organizacija, ako oni određuju ima li veća instanca, jer je činjenica da sudije režiraju utakmice. Može li se to riješiti pravo je pitanje", kaže Ramiz.

On upozorava kako nepravedna suđenja koja doživljava Velež konstantno mogu dovesti i do daleko većih problema ako se ne riješi pitanje na višim nivoima onako kako to treba biti u sportu jer u protivnom će se kako kaže pokazati da je politika ukorijenjena i u fudbalu.

Ekrem ističe kako se ponašanje sudija održava na atmosferu među igračima i navijačima i da se nepravde kakvu je vidio ne sjeća iz vremena kad je voljeni klub pratio sa tribina najvatrenijih navijača.

"Što danas sudije rade to je nemoguće, i onda se neko nađe bolestan pa uleti, ne trpi poraz, ali danas gledam sve nakaradne utakmice", kaže Ekrem.

On dodaje da mostarski derbi, gdje su Velež i Zrinjski kao najveći rivali odigrali utakmicu bez ikakvog incidenta, najbolje pokazuje da je pošteno suđenje važno.

"Ni jednog kiksa nije bilo, kao da braća igraju, bio sam na utakmici", objašnjava nam Ekrem.

Ethem kaže kako ne bi ni bilo incidenata da je bilo pošteno suđenje i da ovo treba biti upozorenje svima kako se neki potezi trebaju preispitati u samom vrhu fudbala u BiH.

"Treba sada da se pameti dozovemo pa da vidimo šta se radi u Savezu sudija, jer oni su posebno od fudbala i imaju svoja prava. To je jedna pouka da se oni pozovu i da se vidi ko namješta ovakve stvari da dolaze do publike. Publika jeste kriva, bez daljnjega jer postoji neki red, kome da se žalite, ali nema koristi zato je i došlo do ovoga", ustvrdio je Ethem.

Mesud Gubeljić svu krivicu stavlja na Fudbalski savez BiH.

"Oni su krivi za puno toga u fudbalu. Oni moraju skroz promijeniti način prema fudbalu, jer u fudbal se puno uvukla politika i tu je najveći problem ove BiH. Uz loše suđenje dolazi do ovoga bilo gdje, svugdje će se desiti uz ovako loše suđenje ono što se desilo u Mostaru", kaže Gubeljić.

Navodi kako je puno sudijskih grešaka viđeno i kako je imao osjećaj da je sudija skroz izgubio kontrolu nad suđenjem, što je veliki problem.

"Kontrolor suđenja, ne znam šta je napisao, ali vjerovatno će stati uz sudiju i imati zaštitu, a Velež će biti po propisu kažnjen. Ali Velež će opet ostati Velež i imat će crvene dresove kao što je i prije imao, sa petokrakom i svoju vjernu publiku", poručio je Mesud iz Mostara.

Na kraju je sa velikom gorčinom komentirao i optužbe koje dolaze iz samog vrha fudbala na račun prvog čovjeka Veleža Šemsudina Hasića, navodeći da je to pokazatelj kako smeta mnogima kao i sam Velež jer radi na ujedinjavanju sporta i jedinstvu naroda što mnogima u BiH ne odgovara.