"Nihil obstat"
1

Mostarski biskup o odluci Vatikana za Međugorje: Samo papa može dati sud o nadnaravnosti nekog ukazanja

M. G.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mostarsko-duvanjski biskup, mons. Petar Palić, izjavio je kako jedino papa može donijeti sud o nadnaravnosti ukazanja Gospe u Međugorju, dok će Crkva nastaviti pratiti tamošnji fenomen.
Ovu izjavu dao je na konferenciji za novinare održanoj danas u Mostaru, gdje je pojasnio dokument Dikasterija za nauk vjere.

Na konferenciji je predstavljena Nota Dikasterija, kojom je potvrđeno da se duhovna pobožnost u Međugorju može nastaviti zbog pozitivnih plodova za katolike, iako nije donesena konačna ocjena o nadnaravnosti samih ukazanja. "Jasno je da papa odlučuje o autentičnosti ukazanja, a možemo samo nagađati kada će doći ta odluka", rekao je biskup Palić.

Vatikanski Dikasterij za nauk vjere je u četvrtak objavio da Međugorje ima status "nihil obstat", što znači da nema protivljenja duhovnim praksama koje se ondje odvijaju. Ipak, u Noti se naglašava da su važniji duhovni plodovi, poput brojnih obraćenja, povratka sakramentima i obnove bračnih života, nego sama ukazanja.

Biskup Palić također je istaknuo da će nadgledanje fenomena Međugorja nastaviti on, zajedno s papinim izaslanikom nadbiskupom Aldom Cavallijem. Dodao je da je važno prepoznati pozitivne aspekte ovakvih fenomena, čak i ako nisu potvrđeni u potpunosti.

Upitan o mogućem papinom posjetu Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, Palić je rekao da bi takva posjeta bila velika radost, ali da ovisi o organizaciji i zdravlju pape Franje.

Fenomen Međugorja seže još u 1981. godinu, kada je šestero vidjelaca tvrdilo da im se ukazuje Gospa, koju nazivaju Kraljicom mira.