Uvijek grad slučaj
122

Mostarski korona-apsurdi ili protesti u gradu bez mjera i s minimalnim procentom vakcinisanih

R. D.
Foto Bljesak.info
Foto Bljesak.info
Već drugu nedjelju Mostarci se okupljaju da bi, kako kažu, dali podršku narodima Evropske unije, koji se protive različitim mjerama, te tako poručili i našim vlastima koji je njihov stav. Da apsurd bude veći protestuju u gradu u kojem nikakve mjere nisu poštovane i u kojem je procenat vakcinisanih ekstermno mali.
Zanimljivo je da su ovi protesti kao nijedni dosad, ako je vjerovati društvenim mrežama, ujedinili "oba" Mostara, a sinoć na Rondou ili Trgu hrvatskih velikana ispred Kosače okupili nekoliko stotina građana.

Kod ovog "dešavanja naroda" primarno je zapitati se čemu to zapravo Mostarci protestuju kad je općepoznato da u gradu na Neretvi ništa od pandemijskih mjera posljednje dvije godine nije posebno poštovano, a tako je teško vjerovati da bi se praksa mogla promijeniti i u narednim mjesecima. Pandemija jednostavno nije zaživjela u Hercegovini, nije se primila na kamenu i drači, osim naravno u covid-ambulantama i bolnicama, čiji bilteni nude posve drugačiju sliku.

Plastično se u sjećanje urezala slika kolone automobila usmjerenih ka jugu jednog petka u martu ove godine, kad su zdravstvene vlasti u Sarajevu proglasile vikend-lockdown. Bježeći od Forte i Vranića, Sarajlije su u Mostaru i okolini pronalazile slobodnu zonu, bez maski i ograničenja. Dok su u glavnom gradu radile samo apoteke, prodavnice hrane i benzinske pumpe, u Hercegovini je bio "El Dorado", bez maski i ograničenja, s punim noćnim klubovima i hotelima. Turistički radnici su trljali ruke zbog lockdown-izbjeglica koji zamjenjuju one prave i priželjkivane turiste iz bijelog svijeta.

Tih dana hercegovački covid-bilteni donosili su slične brojeve kao i sarajevski, a u narednom periodu došlo je do eksplozije. Hercegovačko-neretvanski kanton izvještavao je o jednakom, a kasnije i dvostruko većem broju zaračenih i umrlih, nego Sarajevo s dva i po puta većim brojem stanovnika. I pored toga, poštivanja mjera nije bilo, a pandemijski narativ mogao se osjetiti samo kroz žalopojke o izostanku turista u već nastupajućoj turističkoj sezoni.

Slično je doživljena i naredna epizoda vakcinacije. Nezvanični podaci govore o tome kako je u Mostaru tek oko 15 posto građana vakcinisano. Toliko se valjda Sarajlija vakcinisalo u Srbiji, vozeći se i čekajući na granici po nekoliko sati.

Pandemija još nije završila ni u onim zemljama u kojima se većina stanovnika vakcinisala. Brojevi iz bolnica nisu dobri, uvode se nove mjere, a najdalje je otišla Austrija - koja je uvela od danas lockdown za sve i naredila od 1. februara naredne godine obavezno vakcnisanje za sve. Po uzoru na druge zemlje i Vlada FBiH za 20. decembra zakazala je početak provođenja novih mjera koje će obilježiti tzv. pravilo VPT - vakcinisan, prebolio, testiran.

Kako će se s ovim nositi najveći grad u Hercegovini možemo i pretpostaviti, isto kao što se može pretpostaviti kolika će se cijena platiti zbog toga, da ne budemo previše oštri, nerazumijevanja okolnosti. Cijena u pandemiji ne plaća se samo novcem, već, što je posebna tragedija, i ljudskim životima.