Reakcije u Hercegovini
40

Mostarski logoraši: Hapšenjem Ade Alagića se sužava prostor za ratne zločince

G. Š.
Nakon što je u Barceloni uhapšen Ado Alagić, bjegunac koji je optužen da je ‘93. mučio logoraše kod Čapljine, iz Udruženje logoraša Mostar koji su preživjeli torture vojnika HVO-a kažu kako je to pokazatelj da je pravda spora ali dostižna.
Predsjednik Udruženja logoraša Mostar, Emir Hajdarović za Klix.ba kaže da je hapšenje Ade Alagića u Španiji logorašima i svima žrtvama rata vratilo nadu da će sve one koji su činili zločine stići pravda i da će za sve sto su činili odgovarati.

"Ono što me kao čovjeka obradovalo je da se svakim danom prostor za ratne zločince sužava i da polako i sporo, ali ipak dolazi vrijeme kada će svi oni koji su počinili zločine završiti tamo, gdje je trebalo da budu odavno - u zatvoru. Sve što je Alagić radio je već viđeno i za vrijeme Drugog svjetskog rata gdje su neki od logoraša bili zaduženi za 'red' u koncentracionim logorima. Svo zlo koje je ovaj ljudski odron počinio svojim komšija, rođacima i poznanicima je bio samo njegov pokušaj da se dodvori svojim nalogodavcima ali bezuspješno. Nadam se da će sve one koji su činili zločine stići čim prije pravda i da će za sve sto su činili odgovarati", kaže Hajdarović.

Ističe da je Ado Alagić rodom iz Počitelja, zatvoren kao i drugi Bošnjaci početkom jula 1993. godine u logor Dretelj kod Čapljine, ali da su mu "dijete čaršije" i supruga hrvatske nacionalnosti bili kredit da bude i jedan od redara u tom logoru.

"Svoju drskost, mržnju, zlobu kao zatvorenik koji je imao sve benefite od strane HVO-a da radi šta želi, to je i radio. Maltretiranja svakodnevno, kasnije i udaranja logoraša, a naročito samice Dretelj, što dokazuju i svjedoci u postupku na Kantonalnom sudu u Mostaru i procesa koji je vođen protiv njega, gdje je isti priznao krivicu i osuđen na zatvorsku kaznu od jedne i po godine", kazao je Hajdarović.

Dodaje kako je njegovo hapšenje, ujedno poruka svima koji su činili zločine da će ih ruka pravde jednom stići, bez obzira gdje da se nalaze.