BiH
0

Mostarski pravoslavci na ponoćnim liturgijama dočekali Božić

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Mir Božiji - Hristos se rodi! Ovim riječima mostarski paroh Radivoje Krulj pozdravio je okupljene vjernike na ponoćnoj liturgiji u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Mostaru, koji su došli na ovom svetom mjestu dočekati najradosniji hriščanski praznik Božić.

Mostarska crkva bila je pretijesna da primi sve vjernike, ali i Mostarce koji nisu pravoslavne vjere, koji su došli sa svojim sugrađanima podijeliti radost Božića.

"Sva atmosfera betlehemske pećine se prenosi u naše hramove i domove, jer u suštini svi mi smo bogići, božići, mali hristosi. Tu je sva atmosfera te radosti i poslanja ona tri mudraca koja dolaze sa istoka, vođena zvijezdom, da daju poklone novorođenom Hristu, tako i mi međusobno jedni drugima dajemo poklone prije svega čestitajući jedni drugima i radujući se jedni drugima", kazao je mostarski paroh Krulj.

Također, Krulj je istakao, ako je Bog mogao doći na zemlju u malim jaslama i postati čovjek, tako i mi možemo oprostiti jedni drugima i radovati se jedni drugima.

Osim u ovoj crkvi pravoslavni vjernici sa područja grada Mostara Božić su dočekali i na ponoćnim liturgijama koje su služene u crkvi u Bijelom Polju, manastiru Žitomislići, a prvi put nakon rata ponoćna liturgija je služena i u crkvi u Blagaju.