Usvojena inicijativa
147

Motociklisti će od 1. januara u FBiH plaćati duplo manju cijenu cestarine

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović objavio je informaciju da će cestarina od naredne godine biti 50 posto jeftinija za motocikle.

Kako je pojasnio, građani su mu ukazali na nelogičnost da se za motocikle u FBiH plaća jednaka cijena cestarine kao za automobile, uz komentar da je FBiH po tome jedinstvena u Evropi.

"Obratio sam se JP Autoceste FBiH (JP Autoputevi RS su od ranije odredili nižu cijenu za motocikle). Obratio sam se ministrici prometa i komunikacija FBiH Andrijani Katić. Dobio odgovore: ministrica je upit ocijenila opravdanim i naložila JP Autoceste FBiH da isti razmotre i dostave zahtjev za izmjenu Pravilnika o sistemu naplate cestarine na autoputevima i Uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste", napisao je Magazinović.

Donesen je novi pravilnik koji je objavljen u Službenim novinama, a rezultat je 50 posto niža cijena cestarine za motocikle od 1. januara 2025. godine.

"Kao i sve drugo, za neke ljude je ovo važno, drugima ne znači mnogo, ali za mene je uvijek lijep osjećaj kad građanska inicijativa preko izabranog zastupnika bude upućena na odgovarajuću adresu i realizuje se", zaključio je on.