Uzaludne nade
100

Može li se očekivati da budući ambasador SAD-a dovede vlast RS-a u bolju poziciju? Dodik se raduje dolasku Jonesa

N. V.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na društvenim mrežama još jednom pokazao oduševljenje zbog dolaska novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, međutim činjenica je da se u vanjskoj politici SAD-a ništa neće promijeniti bez obzira na to ko je ambasador u BiH.

"U očekivanju dolaska novog ambasadora SAD-a u BiH, izražavamo nadu u ponovni početak afirmativne i dobre saradnje u postizanju napretka i stabilnosti u BiH. Sa sadašnjim ambasadorom Michaelom Murphyjem to nije bilo moguće jer je njegov odnos bio navijački i pristrasan, na strani Bošnjaka. On je u odnose unio nedopustiv nivo ličnog i mrzilačkog prema Srbima i Republici Srpskoj", kazao je Dodik.

On, međutim, nije objasnio po čemu se razlikuje Murphyjeva politika od politike prethodnih američkih ambasadora, koje je također kritikovao dok su bili tu. Šta više, ambasadori moraju provoditi vanjsku politiku SAD-a, koja bude dogovorena u Bijeloj kući, tako da su razlike među njima na nivou nijansi.

"Dejtonski mirovni sporazum spada među najvažnija međunarodna dokumenta, a njegovo stvaranje i stupanje na snagu bilo je nemoguće bez posredovanja američke strane. Razumijevanje procesa, okolnosti i specifičnih odnosa koji prate politički život u BiH ključ je podrške ukupne međunarodne zajednice za očuvanje dejtonskih principa na kojima počivaju mir, prosperitet i stabilnost u BiH i regionu", dodao je Dodik.

Također je kazao kako pozdravlja odluku i očekuje saradnju s novim ambasadorom "na osnovama uzajamnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnja pitanja od strane diplomata u BiH".

"Dodikov problem je što je ušao u fazu ideološkog i političkog života u kojem ga je prenijela paranoja. Ova sadašnja ambasada što je zagovarala u kontekstu izbornih izmjena, nisu ugrožavale interese SNSD-a, nit im išle u korist, koliko su išle u korist HDZ-a", kazao je ranije za Klix.ba na ovu temu profesor iz SAD-a Jasmin Mujanović.

Nedavno su objavljeni i kandidati Joea Bidena za novog ambasadora SAD-a u BiH, a riječ je o Douglasu D. Jonesu. Biden trenutno ima podršku u Senatu za ovo imenovanje te se očekuje da će biti realizovano, no bez obzira na tu izmjenu, u ambasadi ostaje isto osoblje i ista politika.

Jedina razlika koja bi za Dodika mogla napraviti promjenu se potencijalno može vidjeti u slučaju pobjede Donalda Trumpa na izborima u SAD-u jer bi on mogao predložiti druge ambasadore. S tim je saglasan i naš sagovornik Mujanović, koji navodi da bi Trumpov izbor generalno bio loš za BiH, a potencijalno dobar za Srbiju i RS.

"Znamo da je Srbija uložila ogromne pare, trud, enegiju i politički kapital za razvijanje odnosa sa Trumpovom organizacijom, specifično s Richardom Grenellom, kojeg bi oni voljeli da vide kao sljedećeg državnog sekretara i on jeste vodeći kandidat za tu poziciju ako dođe do druge Trumpove administracije", rekao je Mujanović.