Praksa i zablude
110

Može li vam prikriveni istražitelj iz Srbije tek tako pokucati na vrata i koja je zapravo njegova uloga

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Šef bh. diplomatije na jučerašnjoj press konferenciju "potpalio" je još jednu vatru kritikujući dio sporazuma o policijskoj saradnji, star 14 godina, optuživši Željka Komšića i Bakira Izetbegovića da su "isporučili suverentitet Srbiji".

Konaković se, objašnjavajući o čemu se radi u sporazumu, dotakao i "prikrivenog istražitelja", upozorivši građane kako je moguće da im na vrata jedan dan pokuca prikriveni istražitelj iz Srbije.

U dokumentu su i tzv. prikriveni istražitelji prema čemu, naprimjer, MUP RS i kantonalni MUP-ovi, mogu praviti istrage u kojima se angažuju skriveni istražitelji koji imaju ovlasti na prostoru cijele države BiH.

"Možemo i mi tražiti da MUP KS pošaljemo u Beograd, ali Srbija to ne mora prihvatiti. Ovi ljudi su pravili sistem i mi plaćamo cijenu", rekao je Konaković.

No, da li je to moguće i kako u praksi funkcioniše?

Kako saznajemo ovaj sporazum se primjenjuje godinama i do sada nikada nije zabilježena zloupotreba i policijske agencije nisu imale problem s njim, kao ni vladajuće strukture već 14 godina.

Prvo, prikrivreni istražitelj je, kako mu ime i kaže - prikriven i ne može vam doći na vrata i reći da je on prikriven jer bi u tom slučaju - bio razotkriven.

Da bi ovu situaciju pokušali razjasniti, uzet ćemo jedan "plastičan" primjer.

Uloga prikrivenog istražitelja je moguća samo u slučaju da nadležne agencije i institucije imaju potrebu za prikrivenim istražiteljem iz susjedne države.

Prikriveni istražitelj iz Srbije može doći u BiH samo ako postoji odobrenje nadležnog suda po zahtjevu nadležnost tužilaštva u BiH. Policijski organ je u ovom slučaju samo pomoćni organ.

Dakle, ako naprimjer, MUP Kantona Sarajevo sprovodi operativnu akciju protiv pripadnika kriminalne grupe koja se bavi prodajom narkotika i potreban im je iskusan prikriveni istražitelj koji neće biti poznat članovima kriminalne grupe u Kantonu Sarajevo ili šire, oni mogu zatražiti pomoć policijskih kolega iz susjedne države.

Ako bi, naprimjer, SIPA sprovodila akciju, za pretpostaviti je da članovi organizovane kriminalne grupe, mogu poznavati SIPA-ine istražitelje čime bi istraga/akcija propala.

Ako nadležni sud da odobrenje po ovom zahtjevu, po dolasku u BiH, prikriveni istražitelj iz Srbije ili neke druge zemlje će morati poštovati zakonodavstvo BiH i sve raditi u skladu sa dogovorom i po naredbi domaćih agencija i institucija.

Dakle, prikriveni istražitelj ne može obavljati zadatke "na svoju ruku" niti sprovoditi istrage samostalno bez naredbe suda i naloga nadležnog tužilaštva u BiH. Također, ako akciju sprovodi MUP RS-a po nalogu banjalučkog tužilaštva, on ne može sprovoditi akciju u Kantonu Sarajevo bez odobrenja nadležnih institucija i agencija u Sarajevu.

Naprimjer, prikriveni istražitelj iz Srbije će stupiti u kontakt s članovima kriminalne grupe koja se bavi prodajom narkotika i nakon nekog vremena istrage pokušati dogovoriti kupoprodaju većih količina droge.

U trenutku kada dolazi do momenta kupoprodaje, domaće nadležna policijska agencija (npr. MUP KS) će sprovesti akciju i uhapsiti pripadnike kriminalne grupe i zaplijeniti narkotike. Prikrivreni istražitelj u tom cijelom procesu može biti važan kotačić koji će pomoći nadležnim organima u BiH da sprovedu akciju i ostvare cilj.

Prikriveni istražitelj, kako mu samo ime i kaže, ne može doći sa značkom MUP-a Srbije i pokucati vam na vrata jer je on - prikriven. On ne otkriva svoj identitet jer je prikriven. On se ne predstavlja kao pripadnik policijsko-sigurnosnih agencija, jer je - prikriven.

On nema nadležnost da se poziva na svoju policijsku agenciju (iz Srbije) niti da djeluje po naređenjima iz Srbije. Da to učini, to bi predstavljalo međunarodni ekces i krivično bi odgovarao.