Nova prijava
201

MUP RS-a pozvao Emira Suljagića na saslušanje, sumnjiče ga za "izazivanje mržnje"

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Policija entiteta Republike Srpske je pozvao na saslušanje u svojstvu osumnjičenog direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića zbog "ugrožavanja sigurnosti".

"Ovako postupa prema meni @SNSDDodik policija. Sutra moram u Zvornik na ispitivanje za 'ugrožavanje sigurnosti'. Ovako policija bosanskih Srba tretira nesrbe: kao untermensch, bez prava i zakonitog postupka. Ne poznajem ni svog tužitelja. U međuvremenu, pripadnici ove policijske stanice maltretiraju mene i ostale uposlenike Memorijalnog centra Srebrenica, vodeći neslužbene istrage protiv nas", napisao je Suljagić na Twitteru.

Suljagić je objavio poziv kojeg mu je uputio MUP RS-a u kojem se zahtjeva da se javi u policijsku stanicu Srebrenica "radi ispitivanja u svojstvu osumnjičenog zbog krivičnog djela 'ugrožavanje sigurnosti'".

Podsjećamo, na dan usvajanja Rezolucije o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, Suljagić je pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog navodnog raspiriivanja "međunacionalne mržnje".

Suljagić je tada naveo da je jasno da tužilaštvo pokušava da ušutka "one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni. Ovaj eklatantan napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje historijske istine".

Glasnogovornica Policijske uprave Zvornik objasnila je da je pomoćnik načelnika ove uprave Adis Cibralić prijavio da mu je Suljagić prijetio telefonskim putem te da je to razlog pozivanja na saslušanje.

"O svemu je obaviješten i tužilac, te je Policijska uprava Zvornik pozvala Suljagića da u svojstvu osumnjičenog da iskaz o ovim navodima", naveli su iz ove policijske agencije za Radio Slobodna Evropa.