Teroristički napad
43

MUP USK vadi kestenje iz vatre: Kad se država spusti na lokalni nivo i sva nemoć jednog sistema

Piše: Dean Džebić
Vlada USK
Vlada USK
Teroristički napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi predstavlja napad na državu i sistem koji mora obezbijediti bolje mjere prevencije i koordinacije.

Nakon 15 godina od terorističkog napada Mevlida Jašarevića na američku ambasadu, teroristitički napad se ponovo desio u Bosni i Hercegovini.

I pored brojnih procjena i studija o nepostojanju opasnosti od terorizma u Bosni i Hercegovini, terorizam je ponovo pokazao da se ne može mjeriti ili numerički skalirati.

Ali se može i mora prevenirati, pri čemu se prevencija ovog složenog sigurnosnog, sociološkog i sigurnosnog fenomena provodi mnogim sredstvima prije upotrebe policijskog aparata. U Unsko-sanskom kantonu je upotreba policijskog aparata dovedena na nivo jedinog sredstva od kojeg se očekuje da vadi kestenje iz vatre.

Pitanje je kako se mogu imati takva očekivanja od Ministarstva unutrašnjih poslova USK ako se ima u vidu da su policajci ovog ministarstva u zadnjih pet godina imali dva gađanja vatrenim oružjem.

Pitanje je i kako očekivati da se policajci uspješno odbrane, kako da odbrane javni red i mir ukoliko se zna da su u tom kantonu ogromni problemi sa zanavljanjem kadrova.

Kako očekivati da MUP USK bude sposoban provoditi svoju dužnost sa raspadajućim vozilima uz nadu da će neka nova donacija obezbijediti uslove za normalan rad. Puno pitanja, odgovora nigdje s izuzetkom političkih fraza kojima se nastoji reaktivno ublažiti stanje u kojem se nalazi Unsko-sanski kanton.

Teroristički napad maloljetnika na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi u kojem je usmrtio jednog, a teško ranio drugog policajca, napad je na državu. Država koja mora pomoći da se istragom utvrdi da li iza izvršioca ovog napada stoji organizrana grupa.

Nažalost, država i državne institucije će postati predmet dnevnopolitičkih sukoba ali i opasnih narativa. Slučaj sa maloljetnikom koji je izvršio ovo krivično djelo je sada faktično stanje koje će imati sudski epilog.

Ali pitanje je kada će sudski epilog doživjeti sve prijetnje i izlijevi ekstremizma na socijalnim mrežama iza kojih stoje lica opasnih kriminoloških profila.