Gostovao na FTV
115

Murphy poručio da SAD neće sjediti i gledati šta radi Dodik, a ocijenio i da se Bakir Izetbegović promijenio

S. Š.
Michael Murphy (Screenshot/FTV)
Michael Murphy (Screenshot/FTV)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy gostovao je u emisiji Federalne televizije gdje je dao komentar o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, ali i njenim akterima.

Prvenstveno, Murphy se osvrnuo na djelovanje Milorada Dodika i njegove postupke ističući da SAD neće sjediti sa strane i gledati kako on rastvara BiH i vodi je ka sukobu.

Zatim, prokomentarisao je današnji govor lidera Rusije Vladimira Putina i izjavu da se ocjena Rusije o situaciji u BiH u potpunosti podudara sa stavovima vodstva RS-a.

"SAD su bile dosad i ostaju najjači partner BiH i njen najveći prijatelj. U proteklih 30 godina centar našeg angažmana je bio teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Fokus našeg angažmana se nije promijenio niti će se promijeniti zbog izjava koji daju lokalni politički akteri ili neko iz neke druge zemlje poput predsjednika Rusije. U određenoj mjeri ono što je Putin danas kazao nije novo. Ruska ambasada ovdje je davala slične izjave oko situacije u BiH. Te izjave su pogrešne, netačne, zasnovane na pogrešnim informacijama i pravnim fantazijama. I to se ne mijenja zato što se to govori u Moskvi ili u ambasadi ovdje", poručio je Murphy.

Što se tiče rada domaćih lidera, Murphy smatra da je još dosta posla pred njima.

"Mora se unaprijediti klima za privatni sektor koji može pomoći da dođe do ekonomskog rasta u zemlji, da se otvore nova radna mjesta. Korupcija je ozbiljna prijetnja demokratiji i ekonomiji i budućem prosperitetu BiH. Postoji potreba da se ojačaju demokratski institucije u BiH, reforme izbornog procesa, ljudi moraju biti uvjereni da će se njihov glas brojati kako su i glasali. To nije jednostavno, za nešto će biti potrebno više vremena. Potrebna je trajna posvećenost političkih lidera ovdje da grade konsenzus i postižu kompromis. SAD žele i više i bržeg napretka. Iako jeste bilo napretka, ali nedovoljno", kaže američki ambasador.

Tokom svog gostovanja, Murphy je dao komentar i o lideru Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću ističući da je to stranka koja umnogome učestvuje u oblikovanju BiH, a da se on - u odnosu na svoje ranije postupke - promijenio.

"Imamo dobre radne odnose sa SDA i radimo sa članovima stranke. SDA je imala i ima jako važnu ulogu u oblikovanju BiH i to shvatamo i to poštujemo. Sjećam se saradnje sa Sulejmanom Tihićem, to je čovjek integriteta, spreman da rizikuje da bi izgradio mir i pomirenje. Shvatao je važnost izgradnje države BiH, da je to najbitnija misija. Shvatao je važnost jačanja demokratije, borbu protiv korupcije. Nažalost, to se promijenilo, Bakir Izetbegović nije bio spreman raditi na tim pitanjima na način na koji smo mi željeli. Mi smo otvoreni da sarađujemo sa strankom i članovima stranke koji žele da urade ispravnu stvar. On voli da kaže da su SAD napustile BiH, da smo se promijenili, mi nismo to, naša politika je jasna, ne zasniva se na ličnostima. On se promijenio. On je stavio lične i finansijske interese iznad interesa stranke i zemlje, žao mi je što se to desilo. To nigdje nije jasnije nego način na koji je upravljao OSA-om. To je užasno za zemlju, podrivalo je jako važnu reformu", smatra Murphy.