Bespuća populizma
79

Murphyjeva ozbiljna lekcija i šamar i vlasti i opoziciji: Svi su krivi za zastoj na NATO putu

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pitanje NATO puta Bosne i Hercegovine je jedna od omiljenih na kojem političari iz Sarajeva vole da optužuju jedni druge za "izdaju" i da su kao jedni više ili manje uradili. Poruka američkog ambasadora Michaela Murphya je šamar realnosti za sve i poziv da ozbiljnije radi.
Osim optužbi za izdaju, jedna od omiljenih aktivnosti političara iz Sarajeva kada ne rade svoj posao, a to je često, jeste da pozivaju na neka posebna pravila koja bi Bosni i Hercegovini omogućila ubrzani put u NATO. Time zaboravljajući da su upravo oni ti koji moraju zasukati rukave i naći poluge kojima će pokrenuti državu na putu.

"Članstvo je nešto što perspektivna zemlja saveznica treba da zasluži. Za članstvo su potrebni naporan rad, fokus i donošenje teških odluka zemlje koja teži članstvu. Ukratko, zemlja mora uraditi svoju zadaću kako bi postala članicom NATO saveza. Prihvatanje ove realnosti gotovo uvijek nedostaje prilikom poziva na momentalno, hitno ili ubrzano članstvo BiH u NATO savezu. Nesretna je činjenica da BiH ne radi svoju zadaću. To nije problem samo sadašnjih vlasti. To vrijedi i za prošlu vlast. Ni sadašnja koalicija, ni sadašnja opozicija ne treba da se diče time šta su uradili kada govorimo o NATO savezu", naveo je Murphy.

Ova Murphyeva poruka, kao ambasadora zemlje koja je predvodnica NATO saveza, bi trebala da bude dovoljan šamar političarima u Sarajevu da se ne usude u toku izborne kampanje u bilo kojem kontekstu spominju NATO put, osim da priznaju da nisu dovoljno uradili.

Ambasador Murphy je posebno ukazao na pitanje Programa reformi. SDA, DF sa jedne i stranke Trojke sa druge strane su ovo pitanje često koristile kako bi optužili jedni druge za izdaju i prodaju te popuštanje Miloradu Dodiku. Ono što je Murphy podvukao u svome tekstu je da niko gotovo ne priča o suštini Programa reformi koji treba da transformiše Oružane snage, a ne o samoj formi oko koje se lome politička koplja.

Stranke koje zastupaju NATO put Bosne i Hercegovine su u bitkama za formu, po običaju, zaboravile suštinu.

"Program reformi je unazađen i pretvorio se u godišnju 'check-listu'. On se ne koristi kao mehanizam za provedbu ozbiljnih, svrsishodnih reformi. Ponekad se pitam da li su oni koji najglasnije zagovaraju ubrzano članstvo BiH u NATO - poziv koji podrazumijeva da je BiH provela ili provodi svoj Program reformi - uopšte pročitali ovaj dokument", napisao je Murphy.

Murphy je ukazao i na žalosno materijalno stanje u Oružanim snagama, a iako nije abolirao odgovornost politike predvođene Miloradom Dodika, žestoko je kritikovao i bivše i trenutno rukovodstvo ministarstva odbrane BiH.

"Ali, budimo jasni. Više od deset godina u Ministarstvu odbrane nedostaje odvažno liderstvo i iskrena politička posvećenost koji su potrebni za provedbu reformi u oblasti odbrane - a mnoge od tih reformi su u nadležnosti Ministarstva. Ponavljam da taj problem nije svojstven određenoj političkoj stranci. Vladajuće stranke i sadašnja opozicija jednako su odgovorni", kritikovao je Murphy.

Ambasador SAD-a je ukazao i na to da uprkos malom budžetu, čak 30 miliona KM iz budžeta je ostalo neiskorišteno u budžetu za 2023. godinu.

Ipak, od čitavog teksta možda i najporaznija činjenica na koju je ukazao ambasador Murphy jeste to da su Sjedinjene Američke Države nabavljale čizme, a Njemačka uniforme za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Na samom kraju mandata ambasador Murphy je napravio i možda najbolji pregled NATO puta BiH u posljednjoj deceniji, a političare pozvao da se napokon ostave populizma i istinski posvete NATO putu o kojem ovisi mnogo toga u državi.