Potvrđeno za Klix.ba
701

Muškarac doživio kliničku smrt dok je klanjao dženazu u Potočarima, spasio ga gradonačelnik Brčkog

A. K.
Detalj tokom Nišićeve medicinske intervencije (Foto: Klix.ba)
Detalj tokom Nišićeve medicinske intervencije (Foto: Klix.ba)
Muškarac starije životne dobi danas je u Memorijalnom centru u Potočarima za vrijeme klanjanja dženaze ubijenim Srebreničanima doživio kliničku smrt, a na svu sreću bez fatalnih posljedica jer se u njegovoj blizini našao gradonačelnik Brčkog Zijad Nišić, koji mu je praktično spasio život.
U Memorijalnom centru u Potočarima danas je klanjana dženaza za 14 žrtava počinjenoog genocida, a u jednom od safova se našao muškarac starosti okvirno 70 godina, kojem je najvjerovatnije usljed loših vremenskih prilika pozlilo.

Naknadno se ispostavilo da je doživio kliničku smrt, a zahvaljujući intervenciji gradonačelnika Brčkog Zijada Nišića, koji je po vokaciji kardiolog, unesrećeni muškarac je preživio.

"Klanjala se dženaza, a ja sam se nalazio u safu iza muškarca kojem je pozlilo. Vrlo brzo sam mu prišao te ustanovio da je došlo do kardio respiratornog aresa. Ovo je bio jedan tipičan primjer kliničke smrti. Reanimirao sam ga te oslobodio disajne puteve. Vrlo brzo mi se pridružila medicinska ekipa iz Zenice te smo muškarca starosti okvirno 70 godina oživjeli, uspostavili funkciju srca, disanja i svijesti", kazao je Nišić za Klix.ba.

Kao iskusan kardiolog Nišić nam kaže da su današnji vremenski uslovi bili prilično teški zbog izuzetno visokih temperatura zraka.

"Ovo je jedno veliko opterećenje, posebno za hronične bolesnike. Za njih su boravci na otvorenom, uz ovakve vremenske uslove prilično rizični", navodi Nišić, koji je ljekarsku pomoć pružio i protekle nedjelje jednom od ultramaratonaca koji su prošli kroz Brčko na potezu od Vukovara do Srebrenice.

Nažalost, u okviru Marša mira jučer je preminuo jedan od učesnika, a riječ je o 67-godišnjem muškarcu. Njega je smrt zadesila na lokalitetu Buljima, a ovo je prvi slučaj sa ovakvim ishodom u okviru srebreničkog marša koji se realizira već 20 godina.