Žestoko kažnjen
101

Muškarac koji je ukrao kip Bruce Leeja u Mostaru ide u zatvor

B. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Općinski sud u Mostaru je kradljivca kipa filmske zvijezde i kung fu majstora Brucea Leeja iz središta Mostara sud u tome gradu osudio je na deset mjeseci zatvora.

Sud u Mostaru prihvatio je nagodbu koju je postiglo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona s 46-godišnjim počiniteljem koji je od ranije poznat po nizu drugih krivičnih djela.

U presudi se navodi kako je D.P. najprije opljačkao jednu trgovinu u kojoj je ukrao alate nakon čega je u Gradskom parku Zrinjevac početkom marta odlomio brončani kip Bruce Leeja, te ga odnio i izrezao kako bi ga prodao kao sekundarnu sirovinu.

Ubrzo nakon tog čina policija HNK je pronašla kradljivca i uhapsila ga.

Inače je kip Brucea Leeja postavljen u velikom gradskom parku na inicijativu mostarskog književnika Veselina Gatala i Nine Raspudića, koji trenutno obnaša dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru.

Autor bronzanog kipa Brucea Leeja je zagrebački akademski kipar Ivan Fijolić, a spomenik je u više navrata bio meta vandala koji su ga nekoliko puta oštetili, pa su ga gradske vlasti ranije uklanjale zbog sanacije i dorade.

Bruce Leeja kritičari i borilački umjetnici smatraju najutjecajnijim borilačkim umjetnikom svih vremena i ikonom pop kulture 20. stoljeća, koji je premostio jaz između Istoka i Zapada, a svjetski mediji su postavljanje njegovog kipa u Mostaru ocijenili značajnom simbolikom u procesu poslijeratnog pomirenja.