U potpunosti obnovljen
102

Na Ilidži održani Dani IV viteške motorizovane brigade: Najveći trg u Kantonu Sarajevo dobio ime

V. K.
Centralni dio manifestacije "Dani IV viteške motorizovane brigade" kojom je obilježena 32. godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade održan je u subotu navečer na Centralnom trgu na Ilidži.

Najveći trg u Kantonu Sarajevo, a koji je u potpunosti obnovljen prošle godine, u budućnosti će nositi naziv Trg Četvrte viteške motorizovane brigade, koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bila istinski čuvar kapije glavnog grada naše domovine.

Ploču s novim nazivom trga svečano su otkrili načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i predsjednik Udruženja Četvrta viteška, Muhamed Nogo, nakon čega je uslijedio veliki vatromet.

Među brojnim gostima i zvanicama bio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović.

"Mi smo bili pripadnici generacije koja je odbranila Bosnu i Hercegovinu, baš kao i vitezovi sa Ilidže, a sada su na sceni mlađe generacije, poput načelnika Nermina Muzura, koje će nas povesti u bolje sutra", kazao je ministar Osmanović, uz poruku kako Ilidža i Ilidžanci nikada nisu izdali.

Već 32 godine zaredom na Ilidži se obilježavaju Dani IV viteške motorizovane brigade, koja je djelovala u sastavu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, najčasnije organizacije u hiljadugodišnjoj historiji naše domovine.

"S ponosom, svi pripadnici brigade, a naročito u čast onih koji više nisu sa nama, treba da se u slobodi i miru, osjećaju i budu pravi vitezovi, vitezovi jednog vremena koje je bilo sudbonosna prekretnica za opstojnost naroda na ovim prostorima i garant suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", poručio je Muhamed Nogo, predsjednik Udruženja Četvrta viteška.

Trg Četvrte viteške brigade uskoro će krasiti i novo spomen-obilježje.

"Do sada je obilježavanje godišnjice IV viteške motorizovane brigade bilo u Hrasnici, no ovoga puta je s razlogom u centru Ilidže, na najvećem trgu u Kantonu Sarajevo. Za to imamo poseban razlog, a zbog toga su nas kritikovali mnogi. Ipak, ono što smo uradili i što ćemo uraditi izgradnjom novog spomen-obilježja Četvrtoj viteškoj, ovdje na trgu, će biti historija i nadživjet će sve nas", poručio je načelnik Muzur.

Trodnevna manifestacija obilježavanja 32. godišnjice formiranja IV viteške motorizovane brigade počela je u petak Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Ilidža.

Svečanoj sjednici OV Ilidža, kojom je predsjedavao Tarik Stambolić, prethodilo je polaganje cvijeća, učenje Fatihe i odavanje počasti šehidima i poginulim borcima na Centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama agresije kao i na Spomen-obilježju borcima IV viteške motorizovane brigade.

Za sve šehide i preminule pripadnike IV viteške brigade u Novoj džamiji u Hrasnici proučena je hatma dova, a danas je služen su parastos i misa zadušnica za poginule i preminule borce pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti.

Manifestacija obilježavanja 32. godišnjice IV viteške brigade nastavljena je danas posjetom Golom Brdu, gdje je na mjestu pogibije Emira Bogunića Čarlija, sestara Mevlide i Samire Elčić te Džemaila Bulbula položeno cvijeće i proučena Fatiha, a potom su članovi porodice, saborci i delegacije zijaretile mezar ilidžanskog heroja u Hrasnici, koji je poginuo na današnji dan 1993. godine.