Na obali Željeznice
605

Na Ilidži otvoren veliki sportsko-rekreativni centar nazvan po Emiru Boguniću Čarliju

B. R.
Otvaranje SRC "Čarli" Emir Bogunić (Foto: Općina Ilidža)
Otvaranje SRC "Čarli" Emir Bogunić (Foto: Općina Ilidža)
Sportsko-rekreativni centar "Čarli" Emir Bogunić, smješten uz obalu rijeke Željeznice kod mosta "Alija Izetbegović" na Ilidži, večeras je zvanično otvorio svoja vrata, nudeći bogat sadržaj.

Kako su saopćili iz Općine Ilidža, Centar površine oko 15.000 metara kvadratnih nudi različite mogućnosti kako bi najmlađi mogli uživati u kolektivnim loptaškim sportovima poput rukometa, košarke, odbojke na pijesku i malog nogometa.

Uz pogodnosti različitih sportskih aktivnosti, koje ovajsportsko-rekreativni centar pruža, nalazi se i staza za trčanje, kao i brojne fitness sprave. Osim toga, sadrži tri igrališta s mobilijarom, prilagođen najmlađima, kao i igralište prilagođeno za djecu s poteškoćama u razvoju.

Sadržaj kakav je, kako su konstatirali, do sada nedostajao, svečano su otvorili načelnik Ilidže Nermin Muzur (NiP) i direktor Javnog preduzeća Ilidža Jasmin Viteškić. Muzur je istakao zadovoljstvo zbog toga što će djeca, mladi i svi ostali zainteresirani imati svoju oazu mira otvaranjem najvećeg parka na području općine Ilidža, ali i šire.

"Posebno sam sretan, jer smo uspjeli da najmlađim stanovnicima Ilidže ponudimo nešto što dosada nisu imali. Vjerujem da će ovaj park biti prepun razigrane dječice, ali i mladih koji će svoje slobodno vrijeme nastojati adekvatno iskoristiti. Potrudili smo se da sadržaj parka bude raznovrstan i da najmlađe generacije svoje vrijeme provode u igri, ali i da ostali građani uživaju u svemu ovome što ovaj park nudi", izjavio je Muzur.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan vrlo obiman sportsko-rekreativni centar i siguran je da će svim korisnicima pomoći da osjete užitak vježbanja i pobude interes u nove pokrete i mogućnosti.

Kamen-ploču "Čarli Emir Bogunić", po kojem je ovaj centar i dobio naziv otkrili su načelnik Muzur i kćerka Emira Bogunića Čarlija Adisa Bogunić. Emir Bogunić Čarli bio je komandir voda Četvrte motorizirane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) i jedan od njenih, kako su napomenuli, najistaknutijih boraca.

Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993., a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima". Imao je čin pukovnika AR BiH. Poginuo je 28. jula 1993. na Golom brdu na Igmanu. Čarli je tokom rata bio, kako su naveli, sinonim za sport na slobodnoj teritoriji općine Ilidže, s obzirom na to da su svi sportski kolektivi nosili to ime.

Svečanom otvaranju Sportsko-rekreativnog centra "Čarli" Emir Bogunić prisustvovao je i velikih broj djece, kao i članovi omladinskih selekcija ilidžanskih nogometnih, košarkaških i odbojkaških klubova, ali i drugih udruženja.

Otvorenju i druženju sa najmlađima prisustvovao je i Amar Gegić, Ilidžanac, sportista i reprezentativac Bosne i Hercegovine u košarci, koji trenutno igra za francuski Paris Basketball klub koji se takmiči u elitnom rangu jedne od najjačih evropskih liga. Nakon obilaska centra, upriličeno je druženje uz revijalne sportske utakmice i muzički program, saopćili su iz Općine Ilidža.