Brži oporavak pacijenta
0

Na KCUS-u urađen prvi otohirurški operativni zahvat Piezo metodom

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata urađen je prvi put otohirurški operativni zahvat Piezo metodom.

Pacijent je imao indikaciju za navedeni zahvat i uklanjanje cholesteatoma iz srednjeg uha.

Ova metoda je atraumatska u odnosu na sve druge rotacione instrumente uz maksimalno očuvanje vitalnih struktura srednjeg i unutrašnjeg uha.

Prema riječima doktora Almira Derviševića, v.d. šefa Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata, ova metoda ima brojne benefite za pacijente.

Između ostalog se smanjuje vrijeme boravka u bolnici i pacijenti se brže oporavljaju.

"Piezo hirurgija se bazira na radu piezo električnih uređaja. Glavna karakteristika ovog aparata je u tome što rade na bazi ultrazvučne mikrovibracije. Budući da se energija prenosi isključivo na kost, nema kolateralne štete na mekom tkivu, što znači da su otok mekog tkiva i prateći hematomi smanjeni. Takođe, piezo aparat dolazi s različitim nastavcima koji se koriste za preoblikovanje kosti, tako da je ovaj uređaj izuzetno precizan te omogućava veću uspješnost operacija srednjeg uha uz maksimalno očuvanje vitalnih struktura", rekao je Dervišević.

U medicinskom timu koji je izveo ovu proceduru učestvovali su doktori Đenad Hodžić i Almir Dervišević.

Doktor Nermir Granov, direktor hirurške discipline naveo je da KCUS kontinuirano uvodi nove metode i procedure u liječenju pacijenata, te da se u posljednje vrijeme povećao broj novih usluga na Klinici za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata.

"KCUS raspolaže sa kvalitetnim kadrom koji se stalno educira. Uvođenjem novih metoda u liječenju i dijagnosticiranju smanjit ćemo broj pacijenata koji se izmještaju izvan granica BiH. Nastojimo da pacijentima budu dostupne sve savremene minimalno invanzivne hirurške metode i da im omogućimo što bolje uslove boravka u bolnici", naglasio je Granov.