Teška situacija
18

Na području Brčkog kasni sjetva zbog loših vremenskih uslova

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jesenja sjetva na području Brčko distrikta BiH nije započela u optimalnom roku zbog nepovoljnih vremenskih prilika te su zbog ove situacije brčanski poljoprivrednici izrazili nezadovoljstvo.

Ratar Ostoja Mijić iz Brčkog u ime grupe poljoprivrednika iz Distrikta kaže da se poljoprivredni proizvođači nalaze u veoma teškoj situaciji.

"Nažalost, postoji mogućnost da će veći broj zemljoradnika odustati od jesenje sjetve pšenice, jer smo već četiri godine zaredom u minusu i nema ekonomske opravdanosti. Također, vlada i velika neizvjesnost i ove pete godine", istakao je Mijić.

Kaže da manjak interesovanja kod poljoprivrednih proizvođača iz Brčkog za sjetvu pšenice, između ostalog i zbog sve većeg uvoza iz drugih zemalja.

"Zbog lošeg kvaliteta zrna, ove godine su poljoprivrednici umjesto u otkup, pšenicu koristili kao dodatak za prihranu stoke", navodi Mijić.

Kako je upozorio, vrlo teška ekonomska situacija u kojoj su se i ove sezone našli poljoprivredni proizvođači na području Brčkog, može dovesti u poziciju neke od njih da ove godine njive ostanu neobrađene, odnosno da na njima ne bude ništa zasijano.