Vatrena stihija
50

Na potezu od 20 kilometara: Požar u Rudom i dalje bukti, vatrogasci se nadaju jačoj kiši

E. A.
Foto: Rudo live
Foto: Rudo live
Požar na području Rudog koji je aktivan već nekoliko dana još uvijek nije stavljen pod kontrolu. Čak ni kiša koja je počela padati nije uspjela da ugasi požar koji se proširio linijom od nekih 20-tak kilometara.

"Počela je kiša, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi, hoće li nam to pomoći jer se požar proširio u pravcu Budimlije, Gostelje, iza Popovog Dola, Prebidola i Rudine.Trenutno je na terenu oko 150 ljudi koji su pritekli u pomoć, bili su nam i vatrogasci iz Višegrada, Foče, Pala i Plužina. Jedan dan su požar gasili i helikopteri Oružanih snaga BIH. U ovom trenutku se nadamo da će kiša biti jača", kaže za Klix.ba, Dragan Simić, direktor Vatrogasne spasilačke jedinice Rudo.

Već nekoliko dana u gašenju požara učestvuju i pripadnici šumskog gazdinstva Rudo te veliki broj volontera.

Simić je za Klix.ba potvrdio da je u požaru izgorjela lovačka kuća na Sedlanici, ali tvrdi da stambeni objekti u mjestima Nikolići i Popov Do nisu ugroženi.

"Požar se proširio u pravcu Budimlije, Gostelje, iza Popovog Dola, Prebidola i Rudine, ulažemo ogromne napore da to zaustavimo", kaže Simić.

Prema prvim procjenama u požaru na području Rudog izgorjelo je više od deset kvadratnih kilometara borove šume i niskog rastinja.