Akcija UIO BiH
351

Na putu Sarajevo - Konjic zaplijenjeno 280 kilograma duhana za crno tržište

M. G.
Pripadnici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Sarajevo zaplijenili su sinoć tokom pretresa automobila koji se kretao na putnom pravcu Sarajevo-Konjic veću količinu rezanog duhana namjenjenog crnom tržištu.
Kako stoji u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prtljažniku automobila pronađeno je 280 kg rezanog sušenog duhana koji nije bio obilježen akciznim markicama koje izdaje UIO.

"Vrijednost oduzete robe iznosi 47.600 KM, a ista je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu. Ova akcija sprovedena je u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH, a protiv S.M., kod kojeg je pronađena a potom i oduzeta navedena akcizna roba, podnijet ćemo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda", navodi se u saopćenju.

Duhan se nalazio u prtljažniku automobila
Duhan se nalazio u prtljažniku automobila

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Podsjećamo, visoke akcize na duhan i cigarete u Bosni i Hercegovini su jedan od osnovnih razloga visokih cijena legalnih proizvoda, zbog čega najviše profitira crno tržište.