Poslanik u NSRS-a
41

Na Sokocu održani protesti podrške pritvorenom direktoru i kandidatu za načelnika Strahinji Baševiću

F. H.
Radnici Šumskog gazdinstva "Romanija" sa Sokoca organizovali su danas skup podrške direktoru ove kompanije Strahinji Baševiću kojem je sud u Istočnom Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor.

Strahinja Bašević se tereti za zloupotrebu položaja, a kandidat je za načelnika Sokoca ispred SNSD-a na predstojećim izborima. Bačević je i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a.

On i još četiri osobe sumnjiče se za krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" koje je izvršeno u periodu 2020. godine.

U ponedjeljak su, zbog sumnje na zloupotrebu položaja, uhapšeni v.d direktor Šume Republike Srpske Slaven Gojković, v.d. direktor ŠG "Sjemeć" Rogatica Mladen Lakić, v.d. direktor ŠG "Visočnik" Han Pijesak Janko Golijanin te v.d. direktor ŠG "Panos" Višegrad Lazo Čarkić.

Bašević je prvobitno bio nedostupan policijskim organima zbog čega je za njim bila raspisana potjernica, ali se u utorak predao policiji.

Na skupu podrške se okupio određeni broj radnika i stanovnika općine Sokolac.

"Nadamo se da će se Tužilaštvo oglasiti i da će uraditi nezavisnu istragu od svega toga i obavijestiti javnost kako je procurila informacija iz istrage i ko iznosi informacije o radu Tužilaštava, sudova i agencija u BiH i Republici Srpskoj", rekao je Đorđe Radić, šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini općine Pale, prenosi RTRS.

Sa skupa podrške je poručeno da ukoliko se Strahinja Bašević ne pusti na slobodu da će se skup podrške omasoviti učešćem radnika iz srodnih preduzeća.