Lazar Ristić i drugi
18

Na Sudu BiH počelo suđenje optuženim za genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine

S. Š.
Škola "Grbavci" u Orahovcu gdje su bili zatočeni Bošnjaci (Foto: MKSJ)
Škola "Grbavci" u Orahovcu gdje su bili zatočeni Bošnjaci (Foto: MKSJ)
Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je održano ročište na kojem je pročitana optužnica u predmetu koji se vodi protiv sedam osoba optuženim za genocid nad Bošnjacima.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije ove godine podiglo optužnicu protiv Lazara Ristića, Mladena Mihajlovića, Sretena Miloševića, Dragoja Ivanovića te Stanoja i Milorada Birčakovića.

Svi oni terete se da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) na području Zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

"U optužnici se navodi da su optuženi sudjelovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole ‘Grbavci’ u Orahovcu, te operaciji transporta zarobljenika na mjesto strijeljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je strijeljano više od 800 žrtava, a tijela žrtava pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

U optužnici je navedeno i da su, u namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete Vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade uklonili tragove zatočenja i pogubljenja zatočenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Svi oni su, podsjetit ćemo, uhapšeni u decembru 2023. godine u okviru akcije SIPA-e u Zvorniku.