Njemačka
40

Na tribini u Frankfurtu rasprava o geopolitici na Zapadnom Balkanu

FENA
U organizaciji Friedrich Naumann fondacije u Frankfurtu je sinoć održana tribina o geopolitici na Zapadnom Balkanu.

Prisutni su bili uglavnom profesori i stručnjaci iz Njemačke, posebno grada Frankfurta i okoline koji su direktno i indirektno involvirani u politička i geopolitička zbivanja na zapadnom Balkanu te studenti političkih nauka univerziteta Frankfurt i Darmstadt. Uvodničar je bio dr. Nedim Makarević dugogodisnji ambasador Bosne i Hercegovine u nekoliko zemalja.

Makarević je u svom predavanju govorio o političkom stanju na zapadnom Balkanu, refererirajući se na ciljeve velikih sila, njihove agende te način njihovog provođenja. U drugom dijelu predavanja konkretno je govorio o temama vezanim za Bosnu i Hercegovinu kao što je postdejtonska politika, trenutačna situacija i sadašnji politički izazovi.

Moderator je bio Michael Roick, bivši šef Friedrich Naumann fondacije za zapadni Balkan sa sjedištem u Beogradu. Kao vrsni poznavalac prilika u regiji ustvrdio je da i više od 20 godina nakon završetka jugoslovenskih ratova Balkan ostaje region političke nestabilnosti. Podijeljeni između nade u budućnost kao dijela Evropske unije i uticaja Rusije, narodi Balkana, naglašava on, nalaze se usred geopolitičkih tenzija između velikih sila.

S obzirom na višedecenijske pokušaje Evropske unije i država članica NATO-a da pomognu zemljama poput BiH i Srbije da prevaziđu svoje strukturne i političke podjele i omoguće im budućnost unutar evropske porodice, obje zemlje danas predstavljaju neuspjeh EU da postane snažan politički akter na Balkanu.

Dok se Srbija danas sve više ideološki okreće Rusiji i Kini uprkos upornim tvrdnjama za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina je podijeljena više nego ikad skoro 30 godina nakon Dejtonskog sporazuma, istaknuto je.

Makarević navodi da je u njemačkoj javnosti veliko interesovanje za balkansku regiju. Međutim, i pored velikog interesovanja za zapadni Balkan, uočljivo je da ljudi u Njemačkoj nemaju dovoljno tačnih informacija te da je tamošnja javnost podložna raznim dezinformacijama posebice kad se radi o faktoru islamizma te islamofobije.

-U bitim vodi se jedan medijski rat da se skrene pažnja sa vrlo važnih događaja i nastojanja određenih velikih sila da destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, dok sa druge strane se pokušava dočarati nepostojeća slika islamističkog faktora koji može destabilizirati područje, naveo je Makarević.