Klinika za ortopediju
67

Na UKC-u RS-a izvedene dvije složene operacije: Pacijentu uklonjen tumor s noge težak tri kilograma

N. V.
Ljekari Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izveli su složene operativne zahvate iz ortopedsko onkološke oblasti, među kojima je i odstranjivanje tumora teškog tri kilograma.

"Riječ je o dva veoma složena operativna zahvata u kojima je pored teoretskog znanja potrebno dosta manuelne vještine kod hirurga kao i iskusan tim. Obje operacije su trajale po dva sata, a pacijenti su se postoperativno oporavljali dobro", rečeno je iz UKC-a RS-a.

Što se tiče prvog operativnog zahvata, riječ o odstranjenju uznapredovalog tumora natkoljenice, koji je težio oko tri kilograma, te je zahvaljujući hirurzima UKC-a u potpunosti otklonjen.

Tumor je urastao u glavni išjadični živac noge, te je tokom zahvata cijeli živac ispreparisan i sačuvan što je vrlo važno zbog same funkcionalnosti noge. Pacijent je operacijom riješio svoj zdravstveni problem, te se vratio svojim svakodnevnim aktivnostima i obavezama.

Što se tiče drugog operativnog zahvata po prvi put u našoj ustanovi je urađena operacija odstranjena mekotkivnog i koštanog tumora u predjelu potkoljenice kod mlade osobe.

Ova operacija je zahtijevala nadomještanje koštanog defekta zamrznutom glavom butne kosti što je dodatno otežavalo izvođenje ovog zahvata. Riječ je o koštanoj promjeni koja se obično javlja u mlađoj životnoj dobi, gdje je pored koštane nadoknade bilo neophodno stabilizovati cijeli segment pločom i šarafima.

"Takođe, i ovaj operativni zahvat je tražio višesatni trud naših medicinskih profesionalaca", poručili su iz UKC-a.

Hirurški tim prvog operativnog zahvata: glavni operater dr Slaviša Kunarac, dr Srđan Macanović, dr Miloš Marković i dr Igor Radoja, instrumentarka Ljiljana Miličević, anestezija dr Selena Šutilović. Hirurški tim drugog operativnog zahvata: glavni operater dr Slaviša Kunarac, dr Marinko Domuzin, dr Slobodan Marjanović, dr Dragan Karanović, instrumentarka Darija Kuzmanović.