Nakon Inzkovog upozorenja
0

Načelnici općina u Republici Srpskoj nemaju namjeru ukloniti murale posvećene zločincima

G. M.
Foto: Glas Srpske
Foto: Glas Srpske
Najavom da će naložiti uklanjanje murala posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću u općinama i gradovima u Republici Srpskoj, predstavnik Valentin Inzko izazvao je mnogo reakcija u javnosti. Civilizirani svijet pozdravlja njegovu najavu.
No, oni koji bi trebali djelovati i ukloniti sramotne murale, bar zasad, nemaju namjeru to učiniti.

Inzko je rekao da je namjeravao, nakon izricanja pravosnažne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da se naloži uklanjanje murala. Dodao je da je otišao ovih dana u Foču, gdje je namjeravao razgovarati s mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako zaista izgleda mural posvećen Mladiću.

"No, nakon šoka, grča i nevjerice, koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta, umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost kako u Foči tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje", rekao je Inzko.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković kaže za "Glas Srpske" da ga je "zatekla ovakva izjava odlazećeg visokog predstavnika, koji ovakvim izjavama samo izaziva nove podjele".

"Ja sam na poziciji načelnika od decembra i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Ja kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad niko nije tražio da se mural ukloni", rekao je Milinković.

On dodaje da se Inzko, ponovo, protupravno miješa tamo gdje mu nije mjesto i da svojim djelovanjem samo koči daljnji napredak i pomirenje.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić u izjavi za "Glas Srpske" ističe da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ukoliko ga Inzko pošalje gradskoj administraciji.

"To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti da reagujemo", rekao je kratko Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istakao je za "Glas Srpske" da će o konkretnim potezima razmišljati tek ukoliko dobije takvo pismo.

"Ne bih sada ništa da komentarišem, jer još nije bilo nikakvih konkretnih Inzkovih poteza i ne želim sada o tome razmišljati", kratko je prokomentarisao Avdalović.

Načelnik Foče Milan Vukadinović nije odgovarao na pozive.