Potvrđeno za Klix.ba
57

Načelnik Bos. Broda prijavljen zbog zloupotrebe položaja, sumnja se da je oštetio opštinu za 287.655 KM

I. Sa.
Foto: Opština Bosanski Brod
Foto: Opština Bosanski Brod
Načelnik opštine Bosanski Brod Zoran Vidić prijavljen je dobojskom tužilaštvu zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj zbog kojeg je opština oštećena za oko 287.655 KM.

Kako se navodi, Uprava kriminalističke policije MUP RS podnijela je Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv Z.V. iz Bosanskog Broda zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja" te protiv G.V. iz Modriče zbog osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo "Zloupotreba procjene".

Za Z.V. postoji osnov sumnje da je u svojstvu odgovornog lica Opštine Bosanski Brod zaključio ugovor o prodaji opštinskog zemljišta sa jednim privrednim društvom iz Bosanske Gradiške iako je znalo da zemljište ima veću tržišnu vrijednost.

Za G.V. postoji osnov sumnje da je kao ovlašteni procjenitelj zloupotrijebio ovlaštenje vještaka za procjenu te je zadatu procjenu izvršilo paušalno i uopšteno po značajnoj manjoj vrijednosti u odnosu na ranije utvrđivane procjene tržišne vrijednosti.

Za navedeni način se sumnjiče Z.V. i G.V. da su Opštinu Bosanski Brod oštetili za iznos od 287.655,98 KM, a privredno društvo iz Bosanske Gradiške je ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Vidić je za Klix.ba potvrdio ovu informaciju mada službeno dopis još nije dobio te poručuje da se radi o "montiranom procesu i političkom progonu od vlasti RS-a".

"Nisam znao da smo toliko bogata država da trošimo resurse MUP-a RS na ovakve stvari, tačnije za političke obračune nekih lokalnih lidera brodskog SNSD-a i SP-a", naveo je Vidić.