Raste broj preminulih
127

Nadležni u Tuzlanskom kantonu nisu u stanju kreirati ni plan vakcinacije stanovništva

A. K.
Tuzla trenutno ima najveći broj inficiranih koronavirusom (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla trenutno ima najveći broj inficiranih koronavirusom (Foto: A. K./Klix.ba)
Treći val pandemije prisutan je u Tuzlanskom kantonu, a borbu s koronom, koja uzima sve više života, usložnjava loš angažman nadležnih. Glavno oružje su vakcine, a kada one budu dopremljene, pitanje je ko će ih od građana, kada i na koji način dobiti.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu potvrđen je prije nešto više od godinu, a cjelokupan sistem u borbi protiv ove pošasti do danas nije u potpunosti adekvatno odgovorio svom zadatku.

Međusobna sinhroniziranost nadležnih institucija kao da ne postoji, a ilustrovana je i kroz primjer Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli i Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Naime, svakodnevni epidemiološki izvještaji koji se putem Kriznog štaba Kantonalnog ministarstva zdravstva plasiraju medijima nisu tačni, s obzirom na velika odstupanja u broju hospitaliziranih osoba.

"Nije do nas"

Primjera radi, dok Kantonalni zavod za javno zdravstvo ovog ponedjeljka, utorka i srijede u izvještajima navodi da je u Univerzitetskom kliničkom centru bilo hospitalizirano 180, odnosno 190 i 194 pacijenta pozitivna na koronavirus, iz tuzlanske bolnice ističu da je taj broj znatno veći te da je riječ o 244, odnosno 224 i 234 osobe. Iz obje ustanove su navodili da "nije do njih".

Dok se sistem kreće puževim koracima, svoje nezadovoljstvo sve više ispoljavaju građani koji do danas nisu dočekali vakcinaciju. Onim manjim količinama vakcina koje su i stigle u Tuzlanski kanton imuniziran je određeni broj zdravstvenih radnika i priča se, barem zasad, na tome završava.

A kada vakcine i dođu, gdje, kada, na koji način i koje skupine građana će biti vakcinisane pitanja su koja su i dalje otvorena. Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, nadležni u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH još uvijek zvanično nisu kreirali, niti usvojili plan vakcinacije stanovništva.

Također, za razliku od građana Sarajevskog kantona, koji su se online modelom uveliko registrirali za vakcinaciju, Tuzlaci to nisu u mogućnosti učiniti, jer do danas nadležni nisu izradili web platformu. Za neadekvatan odgovor u ovom segmentu ranije su se opravdavali činjenicom da u TK zdravstveni sistem nije informatiziran.

Naše tvrdnje danas je potvrdio i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, između ostalog istaknuvši i da se aktuelni krizni štabovi sami ne mogu boriti s pandemijom. Kako je kazao za Klix.ba, plan vakcinacije građana trenutno prave, a sutra će biti otvoreni i razgovori o uključivanju online mehanizma prijava stanovnika koji se žele vakcinisati.

Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Svjesni činjenice da stvari trenutno ne funkcionišu onako kako bi trebale, članovi Vlade Tuzlanskog kantona danas su imenovali koordinaciono tijelo za praćenje stanja pandemije COVID-19 na području kantona. Novim pristupom, kako nam je kazao Hodžić, želi se podići kvalitet protiv odbrane od virusa.

"Korodinaciono tijelo spremamo kao znak strateškog pristupa problemu s kojim se teško nositi na nivou Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK i ostalih štabova. Sada želimo objediniti rad svih štabova, kako bismo se na jednom mjestu svake sedmice sastali i sinergijski djelovali. Svi mi koji smo na javnoj sceni ovim preuzimamo odgovornost za pandemiju, a sve drugačije bi imalo parcijalne pristupe koji su ranije davali relativne rezultate", kazao nam je Hodžić.

Ovo koordinaciono tijelo, osim premijera Tuzlanskog kantona, čine još i ministri unutrašnjih poslova, zdravstva, finansija, savjetnik premijera te predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite, Uprave policije kantonalnog MUP-a, Zavoda za javno zdravstvo, UKC-a Tuzla, Službe inspekcija Grada Tuzle te Crvenog križa TK.

Pik trećeg vala

Kažimo i to da je u Tuzlanskom kantonu od početka pandemije koronavirusom bilo zaraženo ukupno 17.300 osoba, a životnu bitku je nažalost izgubilo njih 788. Medicinski radnici navode da je ovaj kanton trenutno u takozvanom piku trećeg vala, koji je pokazao progresivnije djelovanje virusa.

Pacijenti su sada sa znatno izraženijim kliničkim slikama, a proteklih dana zabilježeno je i povećanje broja preminulih osoba usljed komplikacija izazvanih oboljenjem COVID-19.

Dok nadležni ne pređu s riječi na konkretna djela, građanima jedino ostaje da se sami zaštite od infekcije i to korištenjem maske, održavanjem fizičke distance, redovnom dezinfekcijom i izbjegavanjem bespotrebnih okupljanja u zatvorenim prostorima.