"Neustavno djelovanje"
264

Nakon izjava o "neugodnim podstanarima" u BiH, HDZ 1990 traži hitnu sjednicu i smjenu Džafera Alića

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Nakon izjave Džafera Alića, predsjedavajućeg Skupštine HNK (SDA) koja je izazvala oštre reakcije, HDZ 1990 je zatražio njegovu smjenu.
"Svjedoci smo vrlo neprimjerenog javnog djelovanja Alića, neprihvatljivog širenja nacionalne netrpeljivosti, vrlo ozbiljnog derogiranja Ustava HNK te to smatramo neustavnim djelovanjem i vrlo opasnim za buduće odnose, kako u našem kantonu, tako i BiH. Nositelji javnih funkcija moraju biti primjer odgovornog ponašanja u javnom prostoru, a naručito moraju biti čuvari ustava i zakona", navode iz stranke te dodaju da je ovakvo ponašanje suprotno od toga.

Zatražili su hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o Alićevoj smjeni.

Podsjetimo, na pitanje voditelja televizije BIR o tome "da li smo možda mi podstanari u svojoj zemlji", Alić je odgovorio:

"Ja mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati. I ne bih se složio s tim, uopšte se ne osjećam tako, naravno da taj dio može biti za razmišljanja, ali ja bih to tako postavio. Ne bih nikada dozvolio da je nešto važnije u BiH od mene, odnosno ni na koji način ne bih dozvolio da je neko drugi voli više od mene", odgovorio je Alić.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK i predsjedavajući Doma Naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović je ubrzo regovao na ovo.

"Nazvati nas 'neugodnim podstanarima iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…' otvoreni je poziv na progon iz BiH, jer podstanara, osobito neugodnog, možete izbaciti iz svoje kuće kada god vam se prohtije", poručio je on, između ostalog, u svojoj reakciji.