Zbog izbora i Rezolucije
109

Nakon oštrih kritika iz Slovenije, Košarac im poručio da su "licemjerni" i "podlegli pritiscima"

I. Sa.
Brojne reakcije su uslijedile nakon odluke ministara SNSD-a koji su glasali protiv odluke da se državljanima Slovenije, Rumunije i Poljske koji borave u našoj zemlji organizuje glasanje u BiH na izborima.
A razlog jer su Staša Košarac, Srđan Amidžić i Nenad Nešić glasali ovako jeste jer su ove tri zemlje glasale "za" Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je donesena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Tako je uslijedila i reakcija iz Slovenije te je poručeno da ovakve odluke koče evropski napredak naše zemlje, a ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković uputio je pisma ministrima vanjskih poslova ove tri zemlje zbog ovog poteza.

Sada je reagovao i Košarac koji je poručio da je "izuzetno licemjerno od predstavnika ovih zemalja da drže lekcije o evropskim vrijednostima i zaštiti ljudskih prava dok istovremeno daju podršku sramnoj rezoluciji o Srebrenici i učestvuju u projektu satanizacije srpskog naroda na temelju falsifikovanih historijskih događaja i podataka".

Kako je rekao, "nisu bili zabrinuti za evropske vrijednosti kada su odlučili da daju glas za rezoluciju i neosnovano etiketiranje srpskog naroda" te kako je rezolucija "jednostrano i unilateralno, samovoljom bošnjačkih političara došla pred Generalnu skupštinu UN".

Košarac ih optužuje i da su "podlegli pritiscima SAD i dijela zapadnih zemalja pa su iz straha glasali za rezoluciju".

"A danas bi da nama prosipaju naknadnu pamet i drže nam lekcije?! Da li stvarno vjeruju u to da srpskom narodu mogu oduzeti dostojanstvo, da u slučaju mog naroda ne važe ljudska prava i evropske vrijednosti? Da nas mogu pogaziti i poniziti?! Da ćemo pognuti glavu i ponizno gledati njihove loše namjere?Malo su se preračunali u takvim matematikama. To kod nas ne igra!", naveo je on.

Govoreći o pismu Konakovića, naveo je da to nije zvaničan ni usaglašen stav BiH već "uzurpacija i zloupotreba vanjske politike BiH".

Uslijedile brojne kritike

"Blokiranje glasanja građana Slovenije, Poljske i Rumunije u Bosni i Hercegovini na evropskim izborima je neprihvatljivo", rekla je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Naveli su kako je ministarstvo već objavilo da se radi o neprihvatljivom potezu vlasti u našoj zemlji koji je "protiv svih temeljnih vrijednosti EU", ali i protiv "prijateljskih odnosa između dvije zemlje i ustaljene prakse kada je riječ o provođenju izbora".

Fajon je podsjetila i kako je BiH nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Prema njenim riječima, Slovenija je pozvala privremenog otpravnika poslova BiH u Sloveniji na razgovor te je izražen protest.

Naglasila je i kako Ambasada Slovenije u BiH te Ministarstvo vanjskih poslova BiH traže načine da građanima omoguće učešće na evropskim izborima.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar navela je kako je ta zemlja "jedna od najaktivnijih zemalja u podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu".