Komemorativni skup
222

Nakon otkazivanja u Sarajevu, Izraelska ambasada godišnjicu napada Hamasa obilježila u Istočnom Sarajevu

M. G.
Ambasada Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu, u saradnji s Gospodarskom komorom Države Izrael u Bosni i Hercegovini, organiziralo je komemorativni događaj povodom obilježavanja Hamasovog napada 7. oktobra 2023. godine.

Događaj je održan u Istočnom Sarajevu, u Narodnom pozorištu koje se nalazi na adresi Stefana Nemanje 6, a sastojao se od izložbe fotografija Ziva Korena te projekcije dokumentarnog filma Vrisci prije tišine autorice Sheryl Sandberg. Događaj se trebao održati u Sarajevu, no on je otkazan, nakon čega su organizatori pronašli novu lokaciju.

Komemoracija je započela minutom šutnje u čast žrtvama 7. oktobra, pri čemu je ambasadorica Izraela u BiH Galit Peleg izrazila zahvalnost svim prisutnima na njihovoj podršci i solidarnosti.

Događaju su prisustvovali ambasadori, vjerski predstavnici i istaknuti javni dužnosnici.

Podsjetimo da je nakon Hamasovog napada na Izrael i odvođenje talaca koje Izrael traži započela invazija Izraela na Pojas Gaze i pod izgovorom obračunavanja s Hamasom ubijeno je preko 40 hiljada građana, od čega je oko 17 hiljada djece. Teror Izraela u Pojasu Gaze je ocijenjen kao genocid, a već godinu dana situacija se ne smiruje.

Sukob se sada proširio i na regiju, odnosno Liban i sukob sa Hezbolahom.