BiH
194

Nakon pogibije četiri mladića: Mještani najavljuju blokadu Površinskog kopa Dubrave

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Mehmed Šehić ispred porodične kuće (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Posljednji ispraćaj Adela Šehića i Reufa Alibašića, mladića poginulih na Površinskom kopu Dubrave, bit će organizovan u utorak u Gornjim Dubravama, dok će Edin Herić biti pokopan na mjesnom mezarju u Gornjim Vukovijama.

Dženaza Alemu Dediću bit će organizovana do kraja sedmice, jer se očekuje dolazak njegovih najbližih iz inostranstva.

Epilog je to tragičnog događaja na Površinskom kopu Dubrave koji se odigrao u subotu oko 22 sata kada su ovi mladići u pokretanju zemljane mase živi zatrpani. Njihova beživotna tijela pronađena su narednog dana, a tragična smrt šokirala je sve one koji su ih poznavali.

Tvrdnje kako je riječ o "kradljivcima uglja" i osobama koje su "krađom uglja" izgradile vile i kupile bijesne automobile izrevoltirala je njihove porodice i prijatelje.

"Oni su živjeli u porodičnim kućama koje su gradili njihovi roditelji dok neki od njih nisu bili ni rođeni. Njih je na kopanje uglja natjerala muka, uostalom kao i bar polovinu mladića iz naših sela koji idu da kopaju ugalj kako bi preživjeli", govore nam mještani Gornjih Dubrava.

Potom su nas odveli do Adelove, Reufove, Alemove i Edinove kuće kako bi se uvjerili da su oni živjeli u porodičnim stambenim objektima te da nemaju vile i skupe automobile.

"Alem je živio u kuću koju je njegov otac sagradio nakon što je deset godina radio u EUFOR-u. Iza njega je ostala supruga u šestom mjesecu trudnoće", kaže nam njegov rođak.

Edin Herić, najmlađa žrtva, prema riječima njegovog oca Mirsada nedavno je napunio 18 godina.

"Sin mi je išao da kopa ugalj kako bi imao džeparac. Tek je postao punoljetan, a nakon svega tužit ću rudnik", kaže Mirsad Herić, koji ima još starijeg sina i kćerku.

Iza Adela Šehića ostalo je jednoipogodišnje dijete. Živio je zajedno u kući sa ocem Mehmedom, koji je stambeni objekat gradio prije tri decenije.

"I automobil Golf 2 koji je vozio registrovan je na moje ime. Živio je na spratu porodične kuće", kaže Mehmed Šehić koji također najavljuje tužbu protiv rudnika.

U dvorištu porodice Alibašić zatekli smo mjesne imame koji su zajedno sa Reufovim ocem Ramom dogovarali sutrašnju dženazu. Iza Reufa je ostalo jednoipogodišnje dijete. Živio je u porodičnoj kući koju je njegov otac Ramo počeo graditi 1983. godine.

"Bio je dijete dok sam gradio kuću. Radio sam u Njemačkoj i sve ovo što je izgrađeno je iz tog perioda", kaže Ramo Alibašić.

Mještani Gornjih Dubrava navode kako se neće tek tako staviti tačka na subotnju tragediju. Nakon što se obave dženaze planiraju blokadu Površinskog kopa Dubrave.

"Bilo je pitanje dana kada će se ovo dogoditi. Kosina ispod koje su stradali iznosila je 41 posto, a dozvoljena je 20 posto. Iz naših mjesnih zajednica u PK Dubrave je zaposleno tek nekih 15-ak radnika, a oni su posao dobili u posljednjih desetak godina. Poginuli mladići očito nisu imali 10-15 hiljada KM da plate radno mjesto", tvrde oni.

Kažu kako je prije osam godina na PK Dubrave poginuo Salih Salkanović, ali se taj slučaj zataškao.

"Mještani koji idu u sakupljanje uglja 'fasovali' su oko 1.000 prijava. Pored glavnog, postoji još 69 prilaza kopu. Ne vjerujemo da će se ikada cijeli prostor uspješno zaštiti, a sama traka od kopa do separacije je duga tri kilometra. Inače, od sakupljanja uglja preživljava pola sela, a iako postoje potrebe kopa za novim zapošljavanjima, posao dobijaju osobe iz drugih mjesta“, govore mještani Gornjih Dubrava.

Mještani Gornjih Dubrava ogorčeni su na istupe rukovodstva Rudnika Kreka i pitaju ih ko je mladićima dozvolio dolazak traktorom na područje glavne proizvodnje.

"Neko ih je morao vidjeti, a zašto ih nije spriječio to je pitanje na koje čekamo odgovor. Dok pričaju o nama kao 'kradljivcima uglja' i osobama koje imaju vile i skupocjene automobile neka se zapitaju da li su 'tokovi novca' išli i ka njihovim uposlenicima, odnosno direktorima i rukovodiocima", kažu mještani Gornjih Dubrava koji najavljaju kako će zajedno sa svojim porodicama blokirati prilaze Površinskom kopu Dubrave i o svim problemima i zapažanjima iz minulih godina progovoriti javno i pred svima.