Prva reakcija
637

Nakon posjete Burnsa Dodik kao "novi čovjek": Tvrdi da RS nikad nije ni željela secesiju od BiH

F. H.
Predsjednik RS-a Milorad Dodik oglasio se nakon posjete direktora CIA-e William Burnsa Sarajevu i poručio da RS nikad nije dovodila u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Borba protiv terorizma je obaveza cijelog slobodnog svijeta i tom kontekstu je značajna posjeta direktora CIA-e gospodina Williama Burnsa Bosni i Hercegovini", napisao je Dodik i dodao da je Republika Srpska posvećena ovoj borbi i pozdravlja svaku saradnju na ovom planu.

Posebno je zanimljivo da je Dodik naglasio da RS navodno nikad nije osporavala teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"Republika Srpska nikada nije osporavala suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u skladu s Daytonskim sporazumom, a secesija nikada nije bila naša politika", naveo je Dodik.

Dalje je dodao da Republika Srpska ima pravo na političku borbu za svoj status, po slovu Daytonskog sporazuma.

"Bosna i Hercegovina je zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, stoga ohrabruje stav gospodina Burnsa da odgovornost za funkcioniranje države snose sve etničke zajednice", zaključio je Dodik u prvoj reakciji nakon iznenadne posjete Burnsa Sarajevu.

Podsjećamo prema informacijama Klix.ba, jedna od tema razgovora tokom posjete Burnsa je bila i secesionistička retorika u RS-u.