Akcija u Sarajevu
78

Nakon privođenja uhapšeni Salamović i Sulejmanović, šest osoba ostaje pod istragom

A. Ku.
Nakon što su jutros prvo privedeni, po nalogu postupajuće tužiteljice Tužilaštva KS, policija je saopćila da je uhapsila Nijaza Salamovića, direktora komunalnog preduzeća Rad i Reufa Sulejmanovića bivšeg predsjednika Nadzornog odbora.
U predmetu je pod istragom još šest osoba, među njima, bivša direktorica i članovi Nadzornog odbora u ovom komunalnom preduzeću.

Sumnjiče se da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Salamovića prvo za izvršnog direktora, a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uvjete za ove pozicije.

Imenovan je uprkos tome što ih je i Ured za borbu protiv korupcije upozoravao na nepravilnosti prilikom imenovanja. Tako su Salamoviću, koji se sumnjiči da je u cijelom postupku fingirao i radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima, omogućili nezakonitu korist u iznosu od oko 120 hiljada maraka, koju je ostvario obavljajući funkcije koje nije mogao niti smio obavljati.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, uhapšeni će biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu KS.

Akciji je prethodila istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Upravom policije MUP-a KS i Uredom za borbu protiv korupcije KS.