Uz obaveznu distancu
66

Nakon skoro dva mjeseca vjernici ispunili džamije i hareme na džuma-namazu

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Muslimani u BiH danas su mogli, prvi put nakon skoro dva mjeseca, obaviti organizovani džuma-namaz u svojoj lokalnoj džamiji. Reporter portala Klix.ba posjetio je Begovu džamiju i svjedočio velikom odzivu vjernika uz mjere ponašanja koje je Islamska zajednica odredila u skladu s naredbama kriznih štabova u BiH.

Džumu su do jučer mogli obavljati samo imami i članovi odbora lokalnog džemata.

Vjernici u Begovoj džamiji poštovali su naredbu nošenja zaštitne maske i poštivanja fizičke distance. Džematlijama je rečeno i da prije ulaska u džamiju ili harem džamije obave dezinfekciju ruku i obuće za koju moraju ponijeti i kesu.

Dolazak na podne-namaz, odnosno džumu, nije dopušten osobama iz rizičnih grupa, a vjernicima je savjetovano da, ukoliko mjesta budu popunjena, svoje nađu ispred džamije ili jednostavno ostanu kući.

Podnevna molitva, koja je petkom zapravo džuma, je dopuštena u bh. džamijama, ali Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja ostalih molitvi kao što su akšam, jacija i sabah.

Džumu je predvodio prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu Mensur ef. Malkić.

Podsjetimo, 17. marta Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku o obustavljanju zajedničkog obavljanja namaza u džamijama. Mjera je relativno liberalizovana 6. maja kada su uz dopuštenje IZ-a obavljene prve molitve.