Reakcija firme Geomet
2

Nakon stava Pravobranilaštva Olovo, iz Geometa kazali da je iznesen "niz neistina"

E. M.
Rudnik olova Geomet danas je reagovao na navode koje je objavio portal Klix.ba s izvorom Pravobranilaštva Općine Olovo te su detaljno pojasnili svoju stranu priče.
U reakciji koju su dostavili portalu Klix.ba, a vezano za navode teksta u kojem su naši sagovornici bili predstavnici Pravobranilaštva Općine Olovo, navode da su izneseni nepotpuni i netačni navodi te da je "izmišljotina da rudnik radi bez ikakve dozvole".

Navode da imaju važeću okolinsku dozvolu od 2021. godine za cjelokupno eksploataciono polje s objektima i postrojenjima za gravitacijsku preradu rude, a također imaju i pravosnažnu dopunu okolinske dozvole za novi način prerade rude (flotacija), ishodovanu u junu 2022. godine.

"U daljim koracima pribavljanja dozvola, općinska uprava je u tri navrata ulagala žalbe za obnovu postojeće vodne dozvole za gravitacijsku preradu rude, koja je originalno izdata 2021. godine, a za koju smo predali zahtjev za obnovu u julu mjesecu 2023. godine. lako je općinska administracija prethodno dala saglasnost za ishodovanje dozvole, od novembra 2023. godine do danas, općinska administracija je uložila žalbe 3 puta na obnovljenu vodnu dozvolu, koja se nije promijenila, čime je opstruirala proces daljeg dobivanja dozvola za više od godinu dana i pokazala da ne podržava dalji razvoj rudnika, a samim tim ni 200 radnih mjesta koje je rudnik osiguravao. Međutim, krucijalno je napomenuti da ulaganjem žalbe drugostepenom organu, proces obnavljanja dozvole nije obustavljen, nego isključivo vraćen na prvostepeni organ na postupak ponovnog izdavanja. U toj proceduri postojeća vodna dozvola nije ukinuta, nego je i dalje važeća i pravosnažna, zato je notorna neistina da je Rudnik radio bez dozvola!", navode u reakciji.

Ističu da su uradili sve da ispoštuju zakonsku regulativu i da počnu s radom kako bi grad Olovo oživio.

"I dalje imamo važeću i pravosnažnu okolinsku dozvolu sa pravosnažnom dopunom okolinske za novu metodu prerade, imamo i dalje važeću vodnu dozvolu za postojeću metodu koja se obnavlja treći put nakon kontinuiranih žalbi općinske uprave, koja je dostupna svima za provjeru, ali kao što je spomenuto, kontinuirano smo spriječeni u daljim procesima ishodovanja dozvola za novi način eksploatacije, koji je trenutno jedina ekonomska isplativa metoda prerade rude, te se bez uvođenja te metode neće moći nastaviti sa radom. Zbog toga i stalnih finansijskih gubitaka koje trpimo kao kompanija, a zbog kontinuiranog kašnjenja u dobivanju dozvola, kako bismo mogli da počnemo sa radom, rukovodstvo kompanije donijelo je veoma tešku odluku da svoje uposlene pošalje na kolektivni godišnji odmor, a danas je nažalost 100 radnika otpušteno kao tehnološki višak. Ljudi koji su godinama radili u našoj firmi, čije su plate bile značajno veće od prosječne plate u Olovu i koji su uspjeli vratiti nadu ovom gradu u budućnost. Napominjemo, da stalni finansijski gubici nisu ni u jednom momentu imali uticaj na plate radnika, te da su iste svi radnici primali uredno, transparentno i na vrijeme, nešto čime se ne mogu pohvaliti mnoge firme. Još jedna notorna neistina je da je firma 'Geomet' obećala da će vratiti radnike na posao, ako općinska administracija povuče svoje žalbe. Šteta koju je općinska administracija načinila firmi 'Geomet' , kroz kontinuiranu opstrukciju ishodovanja dozvola je permanentna i nije ni u jednom momentu organizovala niti nije Iako nadoknadiva. Firma 'Geomet' učestvovala u organizaciji protesta radnika, nego su radnici samoincijativno organizovali proteste ispred Općine, tako da bilo koje "ucjene" tog tipa su notorna neistina. Radnici su prepoznali da su izgubili radna mjesta, sa veoma dobrim uvjetima rada, koji su značajno bolji od prosječnih uslova rada u državi Bosni i Hercegovini."

Na kraju su naglasili da je notorna neistina i da rudnik olova zagađuje rijeku Biošticu kao niti bilo koji drugi segment životne sredine.

"Ne postoji niti jedan dokaz da je voda u rijeci Bioštici zagađena, te da je u bilo kojem trenutku došlo do zagadenja ili štete uzrokovane zagađenjem iz rudnika. U dva navrata kada je voda u Bioštici promijenila boju, ali ne i sadržaj, ni u jednom slučaju inspekcijskim nadzorom nije utvrđeno biološko ili hemijsko oštećenje vode, niti je utvrđeno da je to nastalo iz našeg rudnika, s obzirom da se u trenutnom tehnološkom procesu, ali i novom tehnološkom procesu koristi isključivo zatvoreni sistem voda, gdje apsolutno ne dolazi do ispuštanja bilo kakvih voda u okolinu. Napominjemo da je naša kompanija oduvijek bila posvećena primjeni najviših međunarodnih standarda u radu, posvećujući maksimalnu pažnju zaštiti životne sredine, poboljšanju života stanovnika Olova, ali smo zbog opstrukcije pojedinaca spriječeni da radimo i samim tim doprinosimo lokalnoj zajednici, zbog čega smo nevoljno primorani na ovaj korak. Kompanija je do sada uložila preko 100 miliona KM u projekat rudnika olova i zaposlila preko 200 radnika, od kojih je 150 bilo iz Općine Olovo. Sada smo dovedeni do činjenice da smo nevoljno uručili rješenja o otkazima stotine radnika, što će imati ogromne posljedice i na samu Općinu", zaključili su u reakciji uz rudarski pozdrav "Sretno".