Sarajevo
24

Nakon što su danima bili bez vode, uspostavljeno vodosnadbjevanje u naseljima Kromolj i Poljine

I. Sa.
Foto: Općina Centar
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišao je danas naselja Poljine i Kromolj čiji stanovnici se posljednjih 20 dana suočavaju sa problemima usljed nestanka vode.
Osim današnje posjete i razgovora sa građanima, Općina je tokom proteklih nekoliko dana provela niz aktivnosti kako bi se problem što prije riješio, a građanima omogućilo uredno vodosnabdijevanje i opskrba pitkom vodom.

Nakon upornih insistiranja od Općine, danas tokom posjete načelnika Mandića, ponovno je uspostavljeno vodosnabdijevanje pomenutih naselja.

"Isključiva nadležnost za održavanje i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže je na KJKP „Vodovod i kanalizacija“. Nedopustivo je da stanovnici naselja Poljine, Kromolj i Gornji Kromolj već 15 dana nemaju vodu, naročito u vrijeme kada bilježimo visoke temperature zraka. Danas smo se uvjerili da vode ima jer nakon naših upornih insistiranja i prijave kantonalnoj inspekciji, voda je danas puštena. Upućujemo još jednom molbu upravi KJKP 'Vodovod i kanalizacija', da pokažu odgovornost i obezbijede stanovnicima vodu u njihovim domovima. Nadamo se da se ovakve situacije neće ponavljati jer ne smijemo ljudima uskratiti njihova osnovna prava, a jedno od njih je svakako pravo na vodu", poručio je Mandić.

Jutros je na zahtjev načelnika Općine Centar Srđana Mandića Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo upućen zahtjev za hitni inspekcijski nadzor nad hidroflex postrojenjem i pumpnom stanicom putem kojih se vrši vodosnabdijevanje ovog dijela općine Centar.

"Obraćamo se sa molbom da hitno izvršite inspekcijski nadzor nad hidroflex postrojenjem i pumpnom stanicom putem kojih se vrši snabdijevanje ovog dijela općine Centarte naložite KJKP 'Vodovod i kanalizacija' aktivnosti na otklanjanju uzroka prekida snabdijevanja naselja vodom", navedeno je između ostalog u zahtjevu.

Općina se ranijih dana obraćala i Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" sa zahtjevom za otklanjanje problema vodosnabdijevanja, ali iz ovog komunalnog preduzeća se ne oglašavaju po ovom pitanju.

Mandić je jučer uputio i protestno pismo upravi KJKP "ViK" u kojem zahtijeva da u skladu sa nadležnostima koje je propisao zakon hitno riješe navedeni problem.

Općina Centar je za projekat izgradnje vodovodne mreže u pomenutim naseljima izdvojila oko 680.000 KM sa ciljem rješavanja višegodišnjeg problema vodosnabdijevanja.

Podsjetimo da je i Klix.ba jutros pisao o ovome problemu, nakon što su nam se obratili građani. Stanovnici Gornjeg Kromolja su rekli kako nemaju vodu 22 dana, a radi se oko 50 domaćinstava.

S druge strane, građani Poljina su imali vodu do 17 sati proteklih dana, dok zadnja četiri dana nisu imali nikako.