Uoči današnje odluke
186

Naša stranka objavila spot kojim promovira pregovore o članstvu u EU

B. R.
Predrag Kojović, Edin Forto, Sabina Ćudić (Screenshot: YouTube Naša stranka)
Predrag Kojović, Edin Forto, Sabina Ćudić (Screenshot: YouTube Naša stranka)
Naša stranka je objavila spot kojim promovira otvaranje pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Spot je objavljen uoči današnje sjednice Evropskog vijeća na kojoj će se razmatrati da li Bosni i Hercegovini odobriti početak pregovora.

Predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je napomenuo na značaj integracija u EU i za komunikacije i promet.

"Otvaranjem pregovora otključavamo fondove u iznosu većem od dvije milijarde KM kojima ćemo unaprijediti našu digitalnu transformaciju, željeznicu, transportnu infrastrukturu, energetiku, kulturnu i kreativnu industriju. To je sve što nam treba jer mi jesmo Evropa", istakao je Forto.

Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Predrag Kojović smatra da je protekla godina bila godina rasprava, pregovora, lobiranja i rada, ali i godina rezultata.

"Predugo smo čekali na ovaj dan, ali on je došao. Uspjeli smo. Sada se pred Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima otvaraju evropske perspektive. Evropa je naša", poručio je Kojović.

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je konstatovala da će zeleno svjetlo za početak pregovora biti historijski korak za Bosnu i Hercegovinu.

"Vrijeme je da ravnopravno i dostojanstveno sjednemo za evropski sto jer nakon decenija čekanja naši poljoprivrednici, naši mladi, naši poduzetnici, naši radnici zaslužuju dostojanstvo i zaslužuju da budu dio evropske porodice", kazala je Ćudić.

Podsjećamo, izgledno je da će Evropsko vijeće danas odobriti početak pregovora o članstvu, ali da će pojedine države samo vrijeme početka pregovora usloviti ispunjavanjem svih 14 kriterija EU.