Krizni štab zasjeda
1

Nastavlja se potraga za nestalima u Jablanici, spasioci GSS-a povučeni s terena

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Jutros se nastavlja potraga za nestalima u poplavama koje su pogodile područje Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.
Federalna uprava civilne zaštite raspoređuje ekipe ljudi na lokacije za koje se sumnja da ima nestalih ljudi. Ukupni broj žrtava nije poznat, ali je prema nezvaničnim informacijama riječ o desetinama povrijeđenih, nestalih i nastradalih.

Mnoge kuće su zatrpane usljed odrona, stoga je pristigla i dodatna mehanizacija. Reporteri Klix.ba su u Jablanici, gdje su napravili fotografije stanja od jutros.

U toku je krizni štab kako bi se koordinisao spasilački rad danas i detaljnije informacije o stanju na terenu bi trebale biti poznate nakon što sastanak završi.

Na terenu su jučer bili i pripadnici Gorske službe spašavanja, ali su oni sinoć povučeni iz potrage, a o njihovom daljem učešću će raspraviti na sjednici kriznog štaba koja je u toku.

Predsjednik GSS-a FBiH Dženadin Veladžić za Klix.ba je kazao jučer da je ova služba bila prva na terenu i da su odmah na raspolaganje stavili i njihovu K9 jedinicu, koja uključuje potražne pse, koji su u ovakvim trenucima od velike važnosti. Međutim, poziv od Civilne zaštite da angažuju pse nikada nije stigao.

Psi su inače vrlo korisni u potrazi za preživjelima, ali i mrtvima koji su zatrpani ispod smeća i zemlje. Na taj način se može ciljano vršiti potraga, a psi GSS-a su upravo to radili i u Turskoj tokom katastrofalnih zemljotresa.

Inače, u potragu nije moguće uključiti se volonterski, a nadležni ne dozvoljavaju pristup civilima iz straha da je previše rizično.

Najteža situacija je u Donjoj Jablanici, gdje se sumnja da je kamenolom uzrokovao tragediju u naselju, koje je potpuno zatrpano granitnim otpadom. Također je situacija teška i u Buturović Polju, a najmanje 19 nastradalih je već pronađeno u nekoliko mjesta koje su zahvatile poplave i odroni. Najviše ih je u Jablanici, a potvrđena su tri smrtna slučaja i u Fojnici.

Podsjetimo, novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun.