Klix Studio
599

Nenad Nešić: Dajemo dvije milijarde za razdruživanje, dajte nam deset da ostanemo u BiH

S. M.
Gost Klix Studija bio je Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine. Govorio je o državnom budžetu, američkim sankcijama zvaničnicima i kompanijama u RS-u, "mirnom razdruživanju" RS-a i drugim temama.

U kontekstu državnog budžeta Nešić je rekao da se dugo čekao jer nije bilo političkog dogovora.

"Sad je postignut dogovor u Mostaru. Ja nisam prisustvovao sastanku, tako da konkretne detalje dogovora zaista i ne znam. Iskreno, nešto me posebno ni ne interesuje. Meni je bitno da smo uspjeli da napravimo korak naprijed, da institucije funkcionišu", rekao je Nešić.

Smatra da je on lično najviše uradio u ovom sazivu Vijeća ministara BiH.

Govoreći o američkim sankcijama kompanijama iz Republike Srpske, a povezanim sa porodicom Milorada Dodika rekao je da Tužilaštvo u tom smislu treba dati odgovore građanima zemlje.

"Ja se ne mogu miješati. Tužilaštvo treba da bude transparentno", kazao je Nešić.

Osudio je sve sankcije koje su uvedene zvaničnicima iz RS-a.

"Od Milorada Dodika do Igora Dodika. Sankcije nisu ništa dobro donijele. To što je neko sin nekog političara ne treba da bude osnov da bude sankcionisan. Činjenica je da je Igor Dodik školovan čovjek. Ima relativno uspješne firme. Tenderi su javni i svako ima pravo da učestvuje na njima. Možda gospodin Dodik ima najbolji odnos cijene i kvaliteta", rekao je Nešić.

Na pitanje ima li kontakte sa američkim ambasadorom rekao je da nema.

"Republika Srpska ima stav da nemamo kontakt sa aktuelnim američkim ambasadorom i ja sam neko ko se toga pridržava. Ko se sve nalazi na crnoj listi možda je i čast biti na njoj. Ne priželjkujem sankcije, ali ako se dese, nosit ću se sa tim", kazao je Nešić.

U Klix Studiju je pokazao pismo koje je stiglo na adresu Vijeća ministara u kojem nepoznata osoba prijeti njemu lično i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanji Vulić.

U nastavku je po ko zna koji put pokušao perfidno umanjiti razmjere genocida u Srebrenici.

To je uradio na osnovu spiska imena na spomeniku žrtvama Memorijalnog centra u Srebrenici iako genocid nije dokazivan u Haškom tribunalu na osnovu njega, već konkretnih dokaza. Odnosno, svjedočanstava saučesnika zločina, satelitskih snimaka, izjava preživjelih, zvaničnih dokumenata vojske, policije i vlasti paradržave Republike Srpske i pronađenih kostiju hiljada žrtava genocida na prostoru istočne Bosne.

Komentarisao je i najave secesije RS-a, odnosno plan o "mirnom razdruživanju".

"Mi smo ponudili vama dvije milijarde za mirno razdruživanje, vi nama dajte deset da ostanemo u Bosni i Hercegovini. Zar nije bolje da se mirno razdružimo i imamo stabilnu Federaciju BiH i Republiku Srpsku", rekao je Nešić.

Na pitanje kako komentariše istup ministra odbrane BiH Zukana Heleza u smislu najava iz RS-a o secesiji.

"Helez često daje nepromišljene odgovore. Ja sam već navikao na to. Imam dva uha, na jedno uđe, na drugo izađe. Radi se o neozbiljnim odgovorima koji su pripremljeni samo za građane Federacije BiH", rekao je Nešić.

Gostovanje Nenada Nešića u Klix Studiju možete pogledati direktno na našem YouTube kanalu kao i na portalu Klix.ba

Također, nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.