Pogodio ga je govor
125

Nenad Nešić se obrušio na Konakovića zbog izlaganja u New Yorku, optužio ga da bruka BiH

SRNA
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić okomio se na ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića nakon Konakovićevog govora na sastanku ministara vanjskih poslova nesvrstanih zemalja.
"Izlaganje ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara Elmedina Konakovića na sastanku ministara vanjskih poslova Pokreta nesvrstanih zemalja nije ništa do bruka za BiH", rekao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Kazao je da bi Konakoviću bilo pametnije da se posveti ministarstvu koje vodi, umjesto što zalud troši vrijeme na skupa putovanja, ističući da se zbog nerada tog ministarstva BiH bruka u cijelom svijetu.

"Prije više od pola godine, Predsjedništvo BiH je imenovalo ambasadore i konzule u zemljama u kojima ranije nismo imali diplomatsko-konzularna predstavništva, te zemlje su ih prihvatile, ali oni ne mogu da odu jer Konaković nije sposoban da sistematizuje ta radna mjesta. To je jako loše i skandalozno za ugled BiH", rekao je Nešić.

On je ocijenio da Konakovićev govor u New Yorku namijenjen predizbornim skupovima NIP-a nije prikladan niti dorastao jednom ozbiljnom skupu čiji učesnici odlično poznaju geopolitičke odnose i prilike.

"Samo neko nedorastao poziciji na kojoj se nalazi može držati moralne lekcije Srbiji na temu rata i Srebrenice pred zemljama koje su bile suzdržane po pitanju rezolucije", kazao je Nešić

"Nisu odsječene srpske glave na Vozući 'incident', nego organizovani i planirani zločin. Nisu ni ubijeni civili u Sijekovcu, Kravici, Bjelovcu, Fakovićima, Skelanima, na Nišićima... dio humanitarnog prava, kao što nisu ni logori 'Silos', 'Čelebići', 'Viktor Bubanj'", rekao je Nešić.

Nešić je rekao i da je Konaković je jedino mogao pohvaliti odnos Srbije prema nesreći koja je zadesila ljude na Bliskom istoku.

"Dok im je 'demokratski svijet' podizao žice i ograde, Srbija ih je dočekivala raširenih ruku, nahranila i osigurala im tople krevete. Neki od njih su i zauvijek ostali u Srbiji pod utiskom da su konačno negdje prihvaćeni kao ljudi", podsjetio je Nešić.

On je upitao zašto "hrabri Konaković" nije skupio hrabrosti da osudi one čije su žrtve ti unesrećeni ljudi?

"Da li zato što mu ti isti nisu bili odbojni kada su njega nametnuli i suspendovali Ustav FBiH da bi on bio dio vlasti?", kazao je Nešić.