Kritika sporazuma
191

Nermin Nikšić najavio mogućnost referenduma o budućnosti Mostara

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić danas je u Mostaru, gdje učestvuje na sjednice Gradskog odbora SDP-a, kazao kako će SDP dati sve od sebe da ospori sporazum koji su jučer potpisali Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Tvrdi da su lideri SDA i HDZ-a od svih ponuđenim modela za rješavanje grada Mostar izabrali onaj najgori, te će ako bude trebalo pozvati građane na referendum, da se izjasne sami žele li grad po mjeri SDA i HDZ ili Mostar po mjeri svih građana.

“Oni su koristeći stranačke kalkulatore nastojali da sve one granične mandate koji bi eventualno pripali građanskim strankama prebace na listu 13 i praktično ograniče. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći prije svega da izmijenimo to ako dođe do rješavanja tog pitanja kroz izmijene Izbornog zakona u Parlamentu BiH jer smatramo da je ova priča o listi 9 kao kompenzacionoj listi puno kvalitetnija i korektnija kad su u pitanju Mostar i građani Mostara. S druge strane, svakako ako dođe do izbora, potrudit ćemo se da ovaj blok u kojem će sigurno biti SDP sa svojim partnerima građanima Mostara ponuditi da se odluče praktično kao na referendumskom pitanju, jesu li za Mostar kakav im nude SDA i HDZ ili kao što ga mi vidimo“, kazao je Nikšić.

Ističe kako je ovdje još jedno pitanje, koje se tiče trećeg konstitutivnog naroda.

"To nije samo pitanje za SDA i HDZ već i za Međunarodnu zajednicu, a pogotovo za HDZ, jer je poznato da ni u HNK ni u kantonima u kojima HDZ ima većinu srpski narod još uvijek nije konstitutivan. Još uvijek nisu izmijenjeni ustavi, čak jedan narod je potpuno izostavljen, a da ne pričamo o ostalima, nema ih ni na mapi, ni u tragovima“, naglašava Nikšić.

Tvrdi da je upravo to u sporazumu koji su Izetbegović i Čović potpisali, te naglašava da je to za SDP i građanske političke partije neprihvatljivo.

Podsjeća da je SDP bio jedan od 9 političkih subjekata koji su učestvovali u pokušaju kreiranja modela za održavanje izbora u Mostaru, ali da su sami odlučili SDA i HDZ.

"Očito Međunarodna zajednica, nakon priče o Međunarodnom monetarnom fondu pravi istu grešku, stvarajući i pretvarajući pitanje Mostara u bošnjačko-hrvatsko pitanje, odnosno stvarajući privid da je to mogućnost rješavanja samo sa SDA i HDZ-om. Tačno je da već 25 godina SDA i HDZ su ti koji Mostar vode u pravcu na nivo na koji su ga doveli, ali vrlo jasno želim poručiti, da ono što su dogovorili Čović i Izetbegović ni na koji način ne obavezuje SDP. Sas obavezuje, odgovornost prema građanima grada Mostara i BiH i mi želimo se prema tome riješenju odnositi kako budemo cijenili da su u interesu građana“, poručuje Nikšić iz Mostara.

Sporazum koji su potpisali Izetbegović i Čović po njegovim riječima pokazuje da nisu mislili na građane, nego samo na svoje stranačke interese.