Klix Studio
338

Nermin Ogrešević: Ramo Isak bi trebao više raditi, a manje se slikati, Bakir Izetbegović me prevario

B. H.
Gost Klix Studija bio je gradonačelnik Cazina i predsjednik Narodnog evropskog savza (NES) Nermin Ogrešević. On je govorio o brojnim aktuelnim političkim pitanjima uključujući predstojeće lokalne izbore kao i odnose s drugim političkim partijama.

Na početku razgovora govorio je o svojoj kandidaturi za gradonačelnika Cazina kazavši kako očekuje da će pobijediti i osigurati šesti mandat na ovoj funkciji.

"Nijedan mandat nisam oteo, građani su mi davali svaki put sve veću podršku, Cazin se naseljava ima povratka ljudi, ekonomija Cazina raste", kazao je Ogrešević.

Komentarisao je i slučaj bivšeg načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića koji je uhapšen prošle godine zbog sumnje za korupciju kazavši da "svako mora odgovarati za svoj rad".

Govorio je o radu Tužilaštva u BiH kazavši kako bi Visoko tužilačko i sudsko vijeće (VSTV) trebalo razdvojiti, na sudski i tužilački sektor.

Kada je riječ o Trojci kazao je kako se NES-u nije žurilo da bude u državnoj vlasti te da su bili tada mišljenja kako se treba zauzeti čvršći stav.

"Mi posljedice današnjih odluka nećemo vidjeti za pet godina, osjetit ćemo za deset, petnaest. 2009. je donesena strategija o radu Tužilaštva koja je bila kompromis tadašnje vlasti, danas se procesuira 300 pripadnika Armije BiH. Sa A liste koja je iz Haškog Tribunala nije niko procesuiran. Imamo razočarane pripadnike, generale to je isto kad bi se sudilo ustanicima u Varšavskom getu", kazao je Ogrešević.

Na pitanje kakva je sada percepcija javnosti Trojke, i da li adekvatno zastupaju interese BiH ističe da u "u klinču između Dodika i Čovića niko ne može dobro raditi, ali da se mora naći odgovor na to".

Kada je riječ o sankcijama predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku Ogrešević smatra da one pokazuju svoj puni domet.

"Sankcije pokazuju puni svoj domet i one su teške, nije mu lako, vjerovatno i unutar njegove strukture mnogi nisu zadovoljni što to preživljavaju", ističe Ogrešević.

Dodao je kako se mora promijeniti kompletna srpska politika spram BiH.

"Mora se promijeniti srpska politika, politika Srpske pravoslavne crkve. Imamo taj svesrpski sabor, čim govorimo o svesrpskom, svenjemačkom isključujemo druge. To je neki koncept, fašistički, iz 30-ih godina. Srbija se mora mijenjati, a kako se ona ne mijenja mi moramo promijeniti", kazao je Ogrešević.

Govorio je i o potencijalnom ulasku u vlast Federacije BiH kazavši da se radilo o medijskim špekulacijama i da nikada nije bilo konkretnih razgovora.

Govorio je i o radu ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka.

"Nismo u zadnje vrijeme u komunikaciji, nismo lično loši, ali Isak je sada u nekim drugim poslovima, ima puno entuzijazma, puno pozitivne energije, voli da je ministar. Njegov način rada nije nešto što bih ja podržao i što je prihvatljivo. Možda ja to ne razumijem, to naslikavanje i puno priče. Mislim da manje treba slikati i govoriti nego treba raditi", rekao je Ogrešević.

Kada je riječ o odnosu sa SDA kazao je da su i njih kritikovali kao i Trojku zbog popuštanja, te da nema nikakvu komunikaciju s SDA.

Na pitanje da li ga je predsjednik SDA prevario kada je riječ o formiranu vlasti u USK kazao je da ostaje pri toj konstataciji.

"Ne smijemo se varati. Da, prevario me. Kad se predsjednici nešto dogovore, ako dođe do tog nivoa onda je to gotovo. Ako baza to iskomunicira, da će praviti vlast, a oni su se složili da će praviti vlast s nama, onda je predsjednik tu dao zadnju riječ i tu se završava proces donošenja odluke", istakao je Ogrešević.

Na kraju je govorio o predstojećim izborima, kazavši kako će NES imati kandidate u nekoliko općina i da će smatrati uspjehom da imaju više od jednog načelnika, te da ponovio da očekuje svoju pobjedu.

Cijeli intervju i gostovanje Nermina Ogreševića u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.