Prikupljao informacije
29

Nešić očekuje da Tužilaštvo BiH sprovede istragu protiv Schmidta nakon Laketine izjave

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je nakon svih prikupljenih informacija i posljednje izjave direktora Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete rekao kako očekuje da Tužilaštvo BiH sprovede istragu protiv Christiana Schmidta.
On smatra da sigurnosne agencije u BiH također treba da reaguju, kao i Tužilaštvo BiH.

"Na osnovu svega što smo dostavili Tužilaštvu, na osnovu moje i današnje izjave direktora Službe za poslove sa strancima BiH Žarka Lakete, očekujem da Tužilaštvo provede istragu protiv Schmidta, te utvrdi i javnost obavijesti o rezultatima navedene istrage", naveo je Nešić.

Direktor SPS Žarko Laketa je danas iznio zvanični stav da Schmidt nije visoki predstavnik u BiH, a kao argumente je naveo da on nije prešao granicu BiH kao diplomata UN-a, nego Njemačke. Nešić je to prokomentarisao pozdravivši Laketino saopćenje medijima.

"Prije nekog vremena sam rekao da ću tražiti od Službe za poslove sa strancima da se izjasni da li je Schmidt visoki predstavnik. Drago mi je da je direktor Službe za poslove sa strancima danas jasno i glasno rekao da on nije visoki predstavnik", rekao je Nešić za RTRS.

On je naglasio kako očekuje da i mnogi drugi koji se nalaze na funkcijama u BiH, bez obzira na to jesu li Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, "ustanu u odbranu ustavnopravnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma" te da shvate da u BiH ne mogu upravljati "nelegitimni stranci".

"Treba da jasno i glasno poručimo da nismo kolonija, da u ovoj zemlji zakone donose izabrani predstavnici, a ne nelegitimni stranci", kazao je.

Zatim je dodao u ironičnom tonu:

"Ako gospodin Schmidt nije bezbjedan u svojoj zemlji, ima puno pravo da zatraži azil, a ja vjerujem da će mu naše bezbjednosne službe to odobriti ako ne predstavlja opasnost po bezbjednost ove zemlje".

Nešić je 16. oktobra predao Tužilaštvu BiH dokumentaciju koju je prikupio od sigurnosnih agencija u vezi sa navodnim lažnim predstavljanjem Schmidta i nezakonitim unošenjem oružja u BiH, a na čemu insistiraju svi političari iz RS-a. Nelegitimost Schmidta je jedna od osnovnih aktuelnih politika tog entiteta, međutim u posljednje vrijeme su ti "napadi" na visokog predstavnika intenzivirani.